نقش پدر و مادر در ایجاد عشق و محبت در خانواده موضوعی نیست که بتوان به سادگی از آن عبور کرد. به طور کلی آمار تمام جوامع نشان میدهد فرزندانی که ارتباط خوبی با پدر و مادر خود ندارند و مورد بیمهری والدین قرار گرفتهاند، بیشتر از سایر افراد دچار آسیبهای اجتماعی میشوند. به طور کلی افرادی که نمیتوانند نیاز عاطفی خود را در فضای خانوادگی تامین کنند، راحتتر گول میخورند و سریعتر آسیب میبینند. به همین دلیل است که والدین تاثیر بسیار زیادی در ایجاد محبت و عشق میان اعضای خانواده دارند. به طور کلی در ادامه نقش پدر و مادر در ایجاد عشق و محبت در خانواده را به طور دقیقتر بررسی خواهیم کرد.
اهمیت نقش پدر و مادر در ایجاد عشق و محبت در خانواده
در صورتی که میان والدین محبت و عشقی وجود نداشته باشد، امکان انتقال آن به فرزندان نیز وجود ندارد. به طور کلی محبت در خانواده ملزم به وجود علاقه و عشق میان پدر و مادر است. زمانی که زن و شوهر به یکدیگر علاقه داشته باشند و این عشق را در روابط خود نشان دهند فرزندان به راحتی از آنها الگوبرداری میکنند. همین موضوع موجب روابط عاشقانه و محبتآمیز در خانواده میشود. قطعا بارها با لحن و گویشهای مختلف شنیدهاید که خانواده اصلیترین رکن جامعه است. بنابراین روابط خانوادگی نقش بسیار زیادی در ساختن روابط اجتماعی دارد.
ساخت اعتماد به نفس، افزایش عزت نفس، رشد ذهنی و سلامت روان در کودکان کاملا وابسته به روابط خانوادگی آنها میباشد. هر چقدر محبت در خانواده بیشتر باشد احساس امنیت و حس تعلق در فرزندان نیز بیشتر خواهد شد. از طرفی هر چقدر فرزندان احساس امنیت بالاتری از خانواده خود دریافت کنند کمتر به سمت ناهنجاریهای اجتماعی متمایل میشوند. به همین دلیل است که نقش والدین در زندگی فرزندان به شدت قابل مشاهده میباشد. فراموش نکنید که این موضوع تنها به سالهای ابتدایی زندگی کودکان تعلق ندارد. بنابراین در نوجوانی و جوانی نیز باید فرزندان را از نظر عاطفی تامین نمود.
نقش پدر و مادر در روابط خانوادگی
نقش پدر و مادر در ایجاد عشق و محبت در خانواده منجر به ساماندهی روابط و حفظ احترام متقابل میشود. از مهم ترین تاثیرات پدر و مادر در ایجاد عشق در خانواده میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- ایجاد امنیت:
زمانی که پدر و مادر ارتباط موثر و محبتآمیزی با فرزندانشان و دیگران داشته باشند، احساس امنیت در خانواده ایجاد می گردد. این حس به طور مستقیم روی میزان اعتماد به نفس، اراده، توانایی فردی و احساس امنیت روانی افراد تاثیر می گذارد.
- ارتباط عمیق خواهر و برادر:
پدر و مادر و روابط محبتآمیز آنها میتواند در رابطه خواهر و برادر نیز تاثیر بگذارد. معمولا افرادی که از روابط خانوادگی محبتآمیزی بهرهمند هستند، رابطه خواهر و برادری همدلانهتر و عمیقتری را تجربه میکنند.
- شکل گیری هویت:
محبت در خانواده به شکلگیری شخصیت و هویت افراد نیز کمک میکند. به طور کلی هر چقدر محبت، امنیت و حمایت در خانواده عمیقتر باشد، افراد احساس کمبود کمتری خواهند داشت. بنابراین در صورت مواجه شدن با مشکلات عاقلانهتر تصمیمگیری میکنند و به خودشان اعتماد دارند.
- ایجاد الگوی رفتاری موفق:
از دیگر تاثیرات روابط خانوادگی محبتآمیز، ایجاد الگوهای رفتاری مثبت در فرزندان است. به طور مثال زمانی که فرزندان بتوانند ارزشها و اولویتهای زندگی خود را شناسایی نمایند، هدفگذاری بهتری خواهند داشت و به موفقیتهای بالاتری دست پیدا میکنند. بنابراین میتوانند در زندگی خود به دستاوردهای بیشتری برسند و آینده بهتری داشته باشند.
تاثیر پدر و مادر در توسعه فردی و روابط فرزندان
نقش پدر و مادر در ایجاد عشق و محبت در خانواده میتواند به شکل جدی شخصیت فردی و اجتماعی فرزندان را تحت تاثیر قرار دهد. به طور کلی مشاهده این عشق و محبت از طرف هر کدام از والدین میتواند به شیوه متفاوتی اثربخش باشد که در ادامه به آنها میپردازیم.
نقش پدر:
- ایجاد مدل نقش آفرینی که ارزشهای اجتماعی و رفتاری افراد را تعیین مینماید.
- احساس وجود حامی و حس تشویق شدن برای دستیابی به اهداف شخصی و اجتماعی
- توسعه مهارتهای اجتماعی برای راهاندازی کسب و کار و انجام کارهای شراکتی
نقش مادر:
- شکلگیری ارتباط امن و اعتماد میان اعضای خانواده که باعث بالا رفتن اعتماد به نفس میشوند.
- توسعه بخشیدن به مهارتهای اجتماعی فرزندان مانند همکاری، حل مسئله، مدیریت بحران و …
- تقویت مهارت خود تنظیمی و کنترل احساسات در شرایط بحرانی
- امکان تعامل تاثیرگذار با دیگران
استحکام روابط و پیشگیری از آسیب دیدگی فرزندان
نقش پدر و مادر در ایجاد عشق و محبت در خانواده یکی از جدیترین مباحث مورد بحث در حوزه آسیبشناسی روانی کودکان و نوجوانان است. به طور کلی تحقیقات روانشناسی اثبات نموده که نبود محبت در خانواده یکی از اصلیترین دلایل بروز مشکلات روانی در کودکان میباشد. از طرفی فرزندانی که دچار آسیبهای روانی شدهاند، با حمایت خانواده میتوانند دوره درمان خود را کاهش دهند. بنابراین نمیتوان از نقش بسیار موثر والدین در حفظ سلامت روح و روان فرزندان به سادگی عبور کرد. از مهمترین تاثیرات والدین در حفظ سلامت روان فرزندان میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- عشق ورزیدن به فرزندان و حمایت از آنها، فرزندان شما را نسبت به تایید گرفتن از دیگران بی نیاز میکند. گوش دادن به فرزند، تحقیر نکردن، ارائه نظرات منطقی و … از جمله راههای پیشگیری از آسیب روانی فرزندان است.
- ارزشگذاری برای فرزند و تشویق به موقع موجب پیشرفت و تلاش بیشتر او برای تحقق اهدافش میشود. به طور کلی افرادی که والدین آنها برایشان ارزش والایی قائل هستند، از سلامت احساس و روح بالایی برخوردار میباشند.
- مهارت بالا در کنترل استرس و تعیین محدودیتهای رفتاری بسیار عاقلانه و منطقی نیز از دیگر دستاوردهای محبت در خانواده است.