
از جدیترین دغدغههای والدین در زمان تحصیل میتوان به سازگاری فرزندان با مدرسه اشاره داشت. از زمانهای گذشته انجام تکالیف مدرسه توسط فرزندان یکی از اصلیترین چالشهای والدین در دوران مدرسه بود. امروزه کودکان به امکانات بسیار گستردهتری دسترسی دارند و همین موضوع منجر به سختی کنترل کردن آنها در درس خواندن شده است. از این رو اکثر والدین به دنبال راهکارهایی هستند که بتوانند میزان سازگاری فرزند خود را با مدرسه بیشتر کنند. نکته قابل توجه این است که پدر و مادر میتوانند به شدت روی میزان سازگاری بچهها با مدرسه تاثیرگذار باشند. به همین دلیل در ادامه قصد داریم شما را با نحوه اثرگذاری والدین روی این موضوع به طور کامل آشنا کنیم.
الگوبرداری فرزندان از خانواده را جدی بگیرید!
یکی از مهمترین دلایل تاثیر خانواده بر سازگاری فرزندان با مدرسه الگوبرداری صد درصدی آنها از سایر اعضای خانواده میباشد. بر اساس گفته تمام مشاوران خانواده، فرزندان از رفتار والدین خود الگوبرداری میکنند. بنابراین اگر پدر و مادر در صحبتهایشان چیزهایی را بگویند که در رفتار خود نشان نمیدهند فرزندان هرگز مطابق با گفتههای والدین رفتار نخواهند کرد. بنابراین اگر قصد دارید چیزی را به فرزند خود آموزش دهید باید در ابتدا خودتان به آن عمل کنید.
متاسفانه امروزه اکثر خانوادهها در رابطه با تحصیل فرزند خود از کمالگرایی رنج میبرند. این موضوع موجب شده تا در زمان شروع مدارس والدین به ویژه مادرها بیشتر از فرزند خود استرس و نگرانی داشته باشند. شاید این استرس و تنش را به زبان نیاورند اما قطعا رفتار آنها بیانکننده همه چیز خواهد بود. این موضوع در نهایت موجب میشود تا میزان سازگاری فرزندان با مدرسه تحت تاثیر قرار بگیرد. به طور کلی هر چقدر والدین رسیدگی به مسائل درسی فرزندان خود را با آرامش و اعتماد به نفس بالاتری انجام دهند فرزندان نیز نسبت به مدرسه احساس بهتری دارند. تنش و استرس بیش از اندازه والدین موجب میشود تا فرزندانشان مدرسه را به عنوان یک عامل مخرب برای آرامش خانواده خود بشناسند.
سازگاری فرزندان با مدرسه و مشارکت والدین در موفقیت آنها
یکی از مهمترین راهکارهایی که والدین میتوانند با استفاده از آن به سازگاری فرزندان با مدرسه کمک کنند، مشارکت در موفقیت آنها میباشد. زمانی که والدین در انجام تکالیف به فرزندان خود کمک و تشویق میکنند تا تکالیفشان را انجام دهند، باعث افزایش انگیزه و انرژی آنها را میشوند. از طرفی آمار به دست آمده نشان میدهد، کودکانی که والدینشان در جلسات مدرسه حضور به عمل میآورند، اعتماد به نفس بالاتری دارند. این موضوع موجب میشود تا کودکان با انگیزه بیشتری به مدرسه رفته و در برابر انجام تکالیف خود مقاومت کمتری نشان دهند.
به طور کلی باید گفت که والدین به شکل مستقیم میتوانند در میزان سازگاری فرزندان با مدرسه مداخله نمایند. با این وجود بسیاری از والدین نمیدانند که دقیقا به چه شکل باید فرزندان خود را تشویق کنند و در کنار آنها حضور داشته باشند. برخی از راهکارهای تشویق فرزندان در موفقیت آنها عبارتند از:
- شرکت یکی از والدین در جلسه اولیا و مربیان و شناخته شدن والدین توسط معلم دانش آموز
- تشویق نمودن فرزندان برای انجام تکالیف و پرسیدن مسائل درسی از آنها
- پیگیری نمودن مشکلات فرزند در مدرسه و صحبت با او در رابطه با آرامش و امنیتش در مدرسه
- کمک کردن به فرزند برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی
- و …
نحوه برخورد والدین با فرزندان
نحوه برخورد والدین با فرزندان در موضوعات مختلف نیز میتواند در میزان یادگیری و سازگاری فرزندان با مدرسه نقش موثری داشته باشد. به طور مثال تصور کنید فرزندی به اندازه کافی تحت حمایت والدین خود قرار میگیرد و در مسائل مختلف به او ارزش داده میشود. این فرد در فعالیتهای مدرسه مانند اردو، مسابقات و … شرکت کرده و خانواده نیز از او حمایت میکند. در مقابل دانشآموز دیگری که والدین او هیچ اطلاعی از درسش ندارند و حضور در این فعالیتها را بیهوده میدانند. به نظر شما کدام یک از این دانشآموزان نسبت به مدرسه و درس خواندن علاقه بیشتری نشان میدهند؟
یک نکته بسیار مهم وجود دارد که بسیاری از والدین نسبت به آن در اشتباه هستند. اگر از برخی والدین بپرسیم که آیا از فرزندان خود در فضای مدرسه حمایت میکنند یا خیر، با قاطعیت جواب میدهند که بله. نکته قابل توجه این است که این افراد فرزندان خود را به شدت کنترل کرده و احساس میکنند که در حال حمایت از فرزندانشان هستند. کنترل کردن به معنای سخت گرفتن مسائل مربوط به مدرسه و توجه وسواسی به این موضوع میباشد. این کار نه تنها باعث سازگاری فرزندان با مدرسه نمیشود، بلکه آنها را از فضای مدرسه دلزده میکند. بنابراین توجه داشته باشید که برای حمایت از فرزند خود باید تعادل را رعایت نمایید.
سازگاری فرزندان با مدرسه به سادهترین شکل ممکن
خانوادهها برای سازگاری فرزندان با مدرسه میتوانند از روشهای بسیار سادهای استفاده کنند که برخی از آن ها عبارتند از:
- به فرزند خود اجازه دهید تا با موقعیت جدید آشنا شده و به آن عادت کند. بسیاری از افراد نسبت به موقعیتهای جدید و مواجه شدن با آنها استرس دارند. این موضوع در فرزندان به ویژه دانشآموزان دبستانی بسیار طبیعی بوده و نباید نسبت به آن واکنش شدید نشان داد. تنها نیاز است تا فرزند خود را درک کرده و به صحبتهای او در رابطه با مدرسه گوش دهید.
- هرگز فرزند خود را با سایر همکلاسیهایش مقایسه نکنید. در صورتی که قرار است تشویقی برای او در نظر بگیرید، بهتر است او را به رقابت با خودش تشویق کنید. این کار به فرزند شما انگیزه میدهد تا نسبت به گذشته دانشآموز بهتر و موفقتری باشد.
- فرزند خود را در روز اول مدرسه و زمانهایی که سایر والدین نیز حضور دارند، همراهی کنید. این موضوع در تامین امنیت بچه شما نقش بسیار موثری دارد. تحقیقات نشان داده دانشآموزانی که در روز اول مدرسه با والدین خود به مدرسه میروند، سریعتر با محیط مدرسه ارتباط برقرار میکنند.