
شاید همه ی کسانی که برنج کته مصرف می کنند مایلند بدانند که خاصیت چاق کنندگی برنج کته به چه اندازه است؟ در این که برنج به دلیل داشتن نشاسته خاصیت چاق کنندگی دارد شکی نیست اما آیا این ویژگی در برنج کته نسبت به سایر روش های پخت بیشتر است؟ آیا خاصیت چاق کنندگی برنج کته نسبت به آبکش پر رنگتر است؟ برای پاسخ به این سوالات باید با ساختار برنج کته آشنا شوید.
آیا برنج کته خاصیت چاق کنندگی دارد؟
هیچ کس نمی تواند منکر خاصیت چاق کنندگی برنج شود. هنگامی که صحبت از کاهش وزن به میان می آید برنج و سایر کربوهیدرات های نشاسته ای شهرت بسیار بدی دارند و معمولا در ردیف غذاهایی ممنوعه ای همچون شیرینیجات و چربی ها قرار می گیرند. زیرا برنج همچون بسیاری از ترکیبات کربوهیدرات چیزی جز کالری خالی نیست. اما بد نیست بدانید که برنج به تنهایی هیچ گونه چربی اضافه ای به بدن تحمیل نمی کند و اگر شما میزان کالری مورد نیاز بدن را شناخته و به همان اندازه مصرف کنید و همچنین برنج را با غذاهای سرخ کردنی و سس های چرب میل نکنید و برنج را با روش مناسب طبخ کنید می توانید خاصیت چاق کنندگی آن را تا حد زیادی کاهش دهید و دیگر مجبور نیستید برنج را از برنامه ی غذایی خودتان حذف کنید.
از زمانی که رژیم غذایی اتکینز در دهه ی ۱۹۶۰ توانست باعث کاهش وزن شود کربوهیدرات های ساده مانند برنج عامل اصلی چاقی و حتی بیماری های قلبی و عروقی شناخته شدند. بعد از اتکینز رژیم های غذایی دیگری نیز مطرح شد که شاید کمی ملایمتر بودند اما همه ی آنها یک وجه مشترک داشتند و آن هم حذف یا کاهش قابل توجه برنج بود. اما نکته اینجاست که در کشورهایی مانند چین و ژاپن برنج کته غذای اصلی محسوب می شود و این در حالی است که این کشورها از نظر بیماری های قلبی سالمتر از کشورهایی مانند آمریکا هستند. پس مشخص است که برنج خود به تنهایی باعث چاقی مفرط یا بیماری نیست.
تا به اینجا دریافتیم که اگر در مصرف برنج افراط شود باعث چاقی خواهد شد که این چاقی متاسفانه موضعی بوده و بیشتر در ناحیه ی شکم و ران است. اما سوال اینجاست آیا خاصیت چاق کنندگی برنج کته بشتر است؟
اکثریت مردم تصور می کنند چون روش پخت برنج کته به گونه ای است که آبی که در آن ریخته میشود خالی نمی شود پس نشاسته ای از دست نمی دهد و در نتیجه خاصیت چاق کنندگی بیشتری دارد. اما این تصور کاملا غلط است و میزان نشاسته ی موجود در برنج کته دقیقا با برنج آبکش برابر است و از این رو از حیث نشاسته و کربوهیدرات هردو به یک اندازه خاصیت چاق کنندگی دارند. شاخص گلایسمی برنج کته ۸۷ است و میدانیم عدد نرمال برای این شاخص زیر پنجاه است پس میتوان ادعا کرد که از حیث کربوهیدرات و نشاسته ی موجود در برنج و شاخص گلایسمی که دارد برنج کته خاصیت چاق کنندگی دارد. قبلا در مقاله ای تفاوت برنج کته و آبکش را کامل توضیح داده ایم.
همانطور که در قسمت قبل گفتیم برنج کته و به طور کلی برنج به خاطر ساختارش جز غذاهایی به شمار می رود که در صورت افراط در مصرف باعث چاقی می شوند. اما در این بین برنج کته ویژگیهایی دارد که سبب می شود نسبت به سایر روشهای پخت خاصیت چاق کنندگی کمتری داشته باشد و یک امتیاز مثبت داشته باشد.
یکی از پوئنهای مثبت برنج کته خانوادهی ویتامینهای B است. از آنجا که در برنج کته هیچ آبی دور ریخته نمی شود بنابراین این ویتامینهای حلال در آب در خود برنج باقی می مانند. شاید از خودتان بپرسید که این ویتامین ها چه ربطی به ویژگی چاق کنندگی برنج دارد؟ شاید جالب باشد که بدانید وجود این ویتامین ها به هضم بهتر و سریعتر نشاسته ی برنج کمک کرده و سبب میگردد که قند مازاد کمتری باقی بماند و در نتیجه چربی کمتری نیز در بدن تولید شود. (کربوهیدرات ها در بدن به قند و قندهای مازاد به چربی تبدیل می شوند). پس می توان گفت برنج کته به دلیل داشتن سهم بیشتری از خانواده ویتامین B خاصیت چاق کنندگی کمتری دارد.
نکته ی دیگری که سبب می شود برنج کته سهم کمتری در چاقی افراد داشته باشد روغن به کار رفته در آن است. برای پخت برنج کته روغن کمتری مورد نیاز است زیرا این برنج به خودی خود نرم است. حتی در مواردی هیچ گونه روغنی داخل کته نمی ریزند. (بعضا شمال کشور و یا در کشورهایی مانند چین و ژاپن اکثرا کته را بدون روغن درست میکنند) و همین امر سبب کاهش خاصیت چاق کنندگی برنج کته نسبت به سایر روش های پخت می گردد.
نکته ی دیگر ته دیگ است. ته دیگ برنج یکی از چیزهایی است که به شدت باعث چاقی می شود. اما از آنجا که زمان پخت برنج کته کوتاه است و زودتر به عمل می آید ته دیگ کمتری می بندد و در نتیجه وسوسه ی خوردن ته دیگ نیز ندارد! و از این حیث نیز می توان گفت برنج کته چاق کننده نیست.
بین زمان پخت برنج و بالا بردن قند بدن یک ارتباط مستقیم وجود دارد. یعنی هرچه زمان پخت برنج طولانیتر باشد زودتر و بیشتر قند بدن بالا رفته و تغییر می کند و نتیجه ی قند مازاد نیز علاوه بر مشکلات متابولیسمی تبدیل شدن به چربی اضافی و چاقی است. از آنجا که برنج کته زمان پخت کوتاهتری دارد پس بعد از خوردن برنج کته قند بدن سریع بالا نمی رود و واکنش سریعی نسبت به کته نشان نمی دهد. همین امر سبب می شود که خاصیت چاق کنندگی برنج کته کاهش بیابد.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد هیچ کس نمیتواند منکر خاصیت چاق کنندگی برنج باشد. این ویژگی ناشی از وجود کربوهیدرات و نشاسته در برنج است و اگر در خوردن آن افراط شود باعث چاقی خواهد شد. اما در این بین روش پخت برنج نیز بسیار مهم است و می تواند این خاصیت را افزایش یا کاهش دهد.
به طور کلی می توان نتیجه گرفت که برنج کته به دلیل روش پختی که دارد از ویتامینهای بیشتری برخوردار است و سالمتر است . ضمن اینکه همین روش پخت سبب میشود که برنج کته خاصیت چاق کنندگی کمتری داشته باشد. پس اگر به دنبال کاهش وزن هستید و نمی توانید برنج را از برنامه ی غذایی خود حذف کنید توصیه می شود که حتما برنج را به صورت کته میل کنید. که هم غنی تر است و هم کمتر باعث چاقی می شود.
من توی رژیم غذاییم دکتر بهم اجازه داده برنج هم بخورم، ولی تاکید کرده حتما به صورت کته باشه
بنده بیست سال ک کته میل میکنم چاقم نیستم
من از وقتی رژم میگیرم دیگه برنج نخوردم 🙁
برنج کته شاید یکم پرکالری تر باشه اما چون واد مغذیش رو حفظ میکنه، مفید تره.
چون مغذی تره آدم چاق میشه دشگه. دقت کنی تو رژیم ها بیشتر میگن آبکش
منم قبلا هم یه جایی خونده بودم برنج کته زیاد چاق کننده نیست
هرچی هست بهتر از برنج آبکش بدون مواد مغذیه
من همیشه برنج کته می خورم، روی چاقی تاثیر نداشته
بنده هم ده ساله که اصلا برنج نمیخورم
با سلام چند وقت پیش توی yjcگفته بودن برنج کته بخاطر سمپاشی که زمان کشت برنج انجام می دهند ضرر داره حالا ما کدومش رو باور کنیم کته خوبه یا بده؟؟؟
بنده هم موافقم برنج کته علاوه بر خاصیت بیشتری ک داره کمتر چاق کننده س البته با رعایت خوردن