برنج کته و آبکش دو روش پختی است که در ایران مورد استفاده قرار میگیرد. در روش آبکش برنج را از صافی رد می کنند و بعد از جدا شدن آب آن در قابلمه ی مناسب دم می کنند. اما در کته آب برنج جدا نمی شود و اجازه می دهند تا تبخیر شود و سپس برنج را دم می کنند. شاید بارها از خودمان پرسیده باشیم که مصرف برنج به صورت کته بهتر است یا آبکش؟ عده ای گمان میکنند برنج آبکش مزایای بیشتری دارد و عده ای دیگر بر این عقیده هستند که برنج کته بهتر است و شاید افرادی نیز بر این عقیده باشند که برنج کته و آبکش هیچ تفاوتی با هم ندارند.
شما جز کدام دسته از این افراد هستید؟ مصرف برنج را چگونه ترجیح میدهید؟ آیا برنج کته و آبکش برای شما متفاوت است یا اهمیتی به روش پخت آن نمی دهید؟ اگر در جستجو اطلاعاتی درباره ی مقایسه برنج کته و آبکش هستید این اطلاعات را در ادامه ی این محتوا خواهید یافت پس با ما همراه باشید.
مقایسه برنج کته و آبکش از نظر شکل ظاهری
از آنجا که برنج آبکش کمتر در آب پخته می شود دانه های آن خیلی به هم نمی چسبند و نسبت به برنج کته نرمی کمتری دارد. اما در مقابل از آنجا که برنج کته تمامی آب موجود در قابلمه را جذب میکند نرمتر است و به اصطلاح عامیانه نسبت به برنج آبکش شفته تر است. این که کدام شکل ظاهری برنج کته و آبکش بهتر است کاملا سلیقه ای است. برخی از کدبانوها ترجیح می دهند برنجشان دانه و دانه و جدا از هم باشد به همین علت برنج آبکش را ترجیح می دهند و برخی دیگر از افراد برنج را نرم و شفته دوست دارند و بنابراین کته را بیشتر دوست دارند.
برنج کته و آبکش و میزان نشاستهی آنها
هنگامی که دچار چاقی می شوید شاید اولین ماده ی غذایی که به ذهنتان میرسد و آن را عامل چاقی میدانید برنج است. شاید برای لاغری دستور العمل های زیادی در مورد برنج دریافت کرده باشید که موثر یا غیر موثر بوده اند. یکی از این دستورات غلط مصرف برنج آبکش به دلیل داشتن نشاسته کمتر و در نتیجه خاصیت چاق کنندگی کمتر است. این تصور غلط ناشی از آن است که عده ای فکر می کنند هنگامی که برنج را آبکش می کنند آب شیری رنگی که دور ریخته میشود همان نشاسته موجود در برنج است و با این خیال خوش که برنج آبکش نشاسته کمتری نسبت به کته دارد برنج را به صورت آبکش طبخ می کنند. باید بدانید که این موضوع به هیچ عنوان صحت ندارد و آب شیری رنگ برنج آبکش شامل هیچ نشاسته ای نیست. برنج کته و آبکش هردو به یک میزان نشاسته دارند و حتی شاخص گلایسمی آنها نیز برابر است. بنابراین اگر به امید لاغری و یا چاق نشدن بیشتر برنج آبکش می خورید مسیر را اشتباه انتخاب نموده اید. حتی به دلایلی که بعدا خواهیم گفت برنج کته برای افرادی که رژیم غذایی خاصی دارند مناسب تر است.
برنج کته و آبکش و زمان پخت آنها
هرچه زمان پخت برنج و حرارتی که میبیند بیشتر باشد نشاسته ی موجود در آن سریعتر به قند تبدیل میشود و از این رو بدن ناچار است میزان انسولین بیشتری برای هضم قند آزاد شده تولید کند. این امر در دراز مدت میتواند باعث ایجاد مشکلات متابولیسمی در بدن گردد.از آنجا که برنج کته نسبت به آبکش زمان پخت کوتاهتری دارد بنابراین از حیث تبدیل نشاسته به قند و جذب آن در بدن وضعیت سالم تری دارد و مخصوصا برای افراد دیابتی توصیه میشود که برنج را به صورت کته میل کنند تا انسولین بدن آنها کمتر دستخوش تغییرات شود.
مقایسه ی برنج کته و آبکش از نظر ارزش غذایی
برنج منبع خوبی برای بسیاری از املاح و ویتامین ها می باشد اما بخش عمده ی این مواد مغذی در پوست برنج یا همان سبوس آن قرار دارد و هنگامی که برنج از سبوس جدا میشود بخش عمده ای از خاصیت خود را از دست می دهد. حال اگر برای پخت برنج از روش آبکش استفاده شود این میزان بازهم افزایش مییابد. علت کاهش ارزش غذایی برنج آبکش در ادامه بیان خواهد شد.
دانه ی برنج منبع خوبی از ویتامین های خانواده B مانند B1 ، B2 و B3 است. ویژگی عمده ی خانواده ی ویتامین های B آن است که حلال در آب هستند هنگامی که برنج را آبکش می کنید و آبی که برنج در آن پخته است را دور میریزید در واقع بخش عمده ای از ویتامینهای B موجود در برنج را دور ریخته اید!! زیرا این ویتامین ها در حین پخت از برنج جدا شده و داخل آب حل می شوند. و این در حالی است که در برنج کته هیچ آبی دور ریخته نمی شود و ویتامین ها در همان برنج باقی می مانند.
دانه ی برنج درصد بسیار کمی چربی دارد و از این رو هضم آن راحت تر از مواد غذایی دیگر است. اما هنگامی که برنج را آبکش می کنید برای پخت آن روغن بیشتری مورد نیاز است. پس میتوان گفت درصد چربی برنج کته از آبکش کمتر است و از سلامت بیشتری برخوردار است. قند موجود در برنج کته به نسبت برنج آبکش کمتر است که به نحوه ی پخت آنها برمیگردد از این رو برای بیمارانی که به مرض قند مبتلا هستند خوردن برنج کته بهتر است. البته بیماران دیابتی باید به صورت کنترل شده برنج مصرف کنند.
میزان کربوهیدرات قابل دسترسی در هر ۱۵۰ گرم برنج آبکش ۳۷ واحد و در برنج کته ۲۷ واحد است. کالری تولید شده توسط برنج ناشی از کربوهیدراتهای موجود در آن است. از این رو می توان گفت برنج کته و آبکش از نظر کالری نیز یکسان نیستند و برنج آبکش ازاین حیث جلوتر است و برنج کته برای افراد رژیمی گزینه بهتری می باشد.
نتیجه گیری
با توجه به آنچه گفته شد میتوان در مورد مقایسه ی برنج کته و آبکش به این نتیجه رسید که طبخ برنج به صورت کته بهتر است و کته دارای ارزش غذایی بالاتر و کالری کمتری می باشد. کته همچنین برای افراد با رژیم غذایی خاص مانند افراد دیابتی نیز مناسب تر است. اما اگر تنها بخواهید به ظاهر برنج اهمیت بدهید و برایتان مهم باشد که برنج تان نرم نباشد و دانه دانه باشد در آن صورت باید روش آبکش را برای پخت برنج انتخاب کنید. اما به نظر میرسد سلامت غذا اهمیت بیشتری نسبت به ظاهر آن داشته باشد.
من برنج هندی رو همیشه به صورت کته درست می کنم، خیلی خوب در میاد
برنج ایرانی عطر و بوی خوبی داره، ولی خوب هندی مخصوصا اگه هندی خوبی باشه خیلی بهتر پخت میشه و برای مهمونی و اینا خیلی خوبه
برنج رو فقط باید به صورت کته درست کرد، عالی میشه
من هیچ وقت آب برنج رو دور نمیریزم. خنک که میشه به عنوان محلول چنتا چیز دیگه اضافه میکنم و می مالم روی پوستم، البته در مواقعی که آبکشش کنم چون اکثرا کته میخورم که ویتامین ها جدب بدنم بشه
با سلام استفاده از آب برنج کار اشتباهی هستش. چون آب برنج حاوی انواع سموم و آفت کش میباشد که ضررش خیلی بیشتر از منافع آن میباشد.
جلوی مهمون که نمیشه برنج کته گذاشت! حالا هی راه برم بگم مقوی تره
تکلیف سموم و آثار آفات کش ها چه میشود؟