ترشی گوجه فرنگی یکی از پرطرفدارترین و متفاوتترین ترشیهای خانگی است که اصالت آن به شهر مشهد باز میگردد. این ترشی به دلیل سرکه بسیار کم و خواص فوقالعاده، میتواند توسط تمام افراد مورد استفاده قرار بگیرد. از طرفی این ترشی را میتوان در کوتاهترین زمان ممکن و به سادگی تهیه نمود. امروزه در شهرهای مختلف کشور این ترشی را تهیه میشود. نکته قابل توجه این است که افراد مختلف با توجه به ذائقه و سلیقه خود تغییراتی در رسپی تهیه ترشی گوجه فرنگی ایجاد کردند و همین موضوع موجب شده تا امروزه رسپیهای متفاوتی برای تهیه این ترشی موجود باشد. با توجه به این موضوع در ادامه شما را با دستورالعمل اصلی تهیه ترشی گوجه آشنا خواهیم کرد.
مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه ترشی گوجه فرنگی
برای تهیه ترشی گوجه فرنگی به مواد اولیه زیر نیاز دارید. توجه داشته باشید که رعایت تناسب میان مواد اولیه میتواند در حفظ کیفیت ترشی و طعم بینظیر آن نقش بسیار موثری داشته باشد.
- گوجهفرنگی رسیده (۵ کیلوگرم)
- هویج (نیم کیلوگرم)
- گل کلم متوسط (۲ عدد)
- کلم برگ کوچک (۲ عدد)
- فلفل تند (۸ عدد)
- سیر تازه (۲ بوته)
- سرکه (۱ لیوان)
- سبزی تازه و معطر (۴ قاشق غذاخوری)
- نمک، گلپر و فلفل سیاه (به مقدار لازم)
بهترین روش تهیه ترشی گوجه فرنگی
برای تهیه ترشی گوجه فرنگی در مرحله اول باید تمام مواد اولیه مورد نیاز را به خوبی شسته و اجازه دهید آب آنها گرفته شود. پس از آن سبزیجات مورد استفاده را به صورت نگینی ریز خرد نمایید. پس از شستن و خشک کردن گوجهها با استفاده از مخلوط کن آنها را به طور کامل پوره کنید. برای پیشگیری از تلخ شدن ترشی، باید گوجه پوره شده را از صافی رد کرده و تخمههای آن را به طور کامل جدا نمایید.
در مرحله بعد باید یک قابلمه مناسب انتخاب کرده و آب گوجه صاف شده را داخل آن بریزید. گاز را با حرارت ملایم روشن کرده و قابلمه را روی آن قرار دهید. زمانی که آب گوجه شروع به جوشیدن کرد، اجازه دهید تا حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با همان حرارت بجوشد. در ادامه ۲ قاشق نمک را به همراه سرکه داخل قابلمه ریخته و آن را هم بزنید. بگذارید چند دقیقهای مواد داخل قابلمه روی حرارت ملایم بجوشد و سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید.
سبزیجات شسته شده را به صورت نگینی خرد کرده و داخل قابلمه بریزید. سبزی معطر را نیز شسته و اجازه دهید آب آن گرفته شود. سپس آن را به طور کامل خرد کرده و به قابلمه اضافه کنید. نمک، گلپر و فلفل سیاه را نیز داخل قابلمه ریخته و مواد داخل قابلمه را به خوبی مخلوط نمایید تا ظاهری یکدست پیدا کند. یک ظرف مناسب، کاملا تمیز و خشک انتخاب کنید و ترشی را داخل آن بریزید. درب ظرف را محکم ببندید و آن را داخل یخچال یا انبار خنک و تاریک قرار دهید. معمولا ۲ هفته زمان میبرد تا ترشی به خوبی جا بیفتد. پس از آن میتوانید ترشی را داخل یخچال نگهداری کرده و همراه با غذای خود میل کنید.
نکات قابل توجه هنگام تهیه ترشی گوجه فرنگی
رعایت چند نکته کلیدی هنگام تهیه ترشی گوجه فرنگی میتواند به شما کمک کند تا ترشی دلخواه خود را با کیفیت بالاتری تهیه نمایید. برخی از این نکات عبارتند از:
- فراموش نکنید که گرفته شدن کامل آب مواد اولیه در مرحله ابتدایی نقش بسیار زیادی در جلوگیری از کپک زدن ترشی دارد. بنابراین اجازه دهید مواد اولیه کاملا خشک شوند و سپس آنها را مورد استفاده قرار دهید.
- در صورتی که به گوجه تازه و رسیده دسترسی ندارید و میخواهید این ترشی را تهیه کنید میتوانید از رب گوجه با کیفیت نیز استفاده نمایید. با این وجود برای لذت بردن از طعم بینظیر ترشی گوجهفرنگی بهتر است از گوجه استفاده کنید.
- برای پیشگیری از کپک زدن ترشی گوجهفرنگی باید پس از آماده شدن آن را درون یخچال نگهداری نمایید.
- اگر نمیتوانید مواد خوراکی تند مصرف کنید میتوانید تعداد فلفلها را کاهش داده یا از فلفلهای شیرینتر استفاده نمایید.
- اگر طرفدار ترشیهای خوش نمک هستید، میتوانید با توجه به ذائقه خود مقدار نمک ترشی گوجه فرنگی را افزایش دهید.
- هنگام تهیه ترشی گوجه فرنگی حتما به این نکته توجه داشته باشید که آب گوجه خیلی جمع نشود. معمولا مواد ترشی پس از آماده شدن بخش زیادی از آب گوجه را به خود جذب میکند. به همین دلیل هنگام جوشاندن آب گوجه توجه داشته باشید که آب گوجه خیلی جمع شده تا غلظت بالایی پیدا نکند.
- اگر میخواهید ترشی گوجهفرنگی ظاهر یکدست و پوره مانند داشته باشد میتوانید سبزیجات مانند گل کلم، هویج و کلم برگ را نیز با مخلوط کن به صورت بسیار ریز خرد نمایید.
- بهتر است دو هفته پس از تهیه ترشی گوجه فرنگی آن را میل کنید. این گوجه مانند سالاد فصل بوده و پس از مدتی طعم و مزه آن تغییر خواهد کرد.