زخم معده یکی از دردها و عارضه های وحشتناک است. زخمی که از درون درد را به شما منتقل میکند و این درد سراسر وجود شما را فرا میگیرد. در یکی از کتاب های طب سنتی قدیمی نوشته شده است: خداوند دو درد را به هیچکس ندهد، اولی درد دندان و دومی زخم معده. اگر شما به این عارضه دچار شده اید باید بیش از دیگران مراقب خورد و خوراک خود باشید. خوردن غذاها و خوراکی هایی که باید تحریک زخم معده میشود میتواند درد را افزایش و آسیب آن را دو چندان کند. در این مقاله قصد داریم اثرات رب گوجه برای زخم معده را بررسی کنیم. با دانستن تاثیرات خوردنی ها شاید بتوان از درد بیشتر جلوگیری کرد و به سمت بهبودی قدمی برداشت.
آشنایی اجمالی با زخم معده
زخم معده نوعی بیماری و و زخم گوارشی است. این زخم بر روی دیواره های معده و روده کوچک به وجود میآید. زخم معده عموما به دلایل مختلفی به وجود میآید. به عنوان مثال شایع ترین دلیل ایجاد زخم معده، عفونت و باکتری موجود در دستگاه گوارش است. از علائم زخم معده میتوان به درد در ناحیه شکم، سکسه، حالت تهوع و احساس ضعف و گرسنگی اشاره کرد. این عارضه بسیار مهم و جدی است، آن را به حال خود رها نکنید.
دستگاه گوارش یکی از مهمترین دستگاه های بدن است. در واقع موتور فعال بدن مکانیزم گوارشی است. طبیعتا آسیب دیدن این دستگاه تاثیرات منفی روی تمام نقاط بدن خواهد گذاشت. با وجود زخم معده دیگر نمیتوانید به راحتی غذا بخورید، همیشه احساس درد و ضعف دارید، خواب راحت نخواهید داشت و باید با اسید معده دست و پنجه نرم کنید. مهمترین مسئله زمانی که به این بیماری هولناک دچار هستید، کنترل برنامهی غذایی است. هر خوراکی که میخورید با تمام اجزای دستگاه گوارش درگیر خواهد شد. قاعدتا واکنش ها و ترکیبات آن خوراکی با زخم معده برخورد میکند، اگر از دسته خوراکی های ممنوعه باشد، باعث ایجاد تحریک زخم و درد بیشتر میشود. درد بیشتر و تحریک زخم معده ممکن است با آسیب های بزرگ تری ختم شود، در مواری سرطان معده نیز گزارش شده است.
زخم معده ممکن است باعث رفلاکس معده نیز شود. حتی در مواردی بالا آوردن خون، سوزش قلب و بیحالی نیز از علائم این عارضه است. زخم معده از جمله آسیب هایی است که به محض اطلاع باید با پزشک متخصص ارتباط برقرار کنید زیرا ممکن است آسیب های جبران ناپذیری وارد کند. یکی از مسائلی که باید به شدت در مورد آن احتیاط کرد خوردن خوراکی های مختلف در زمان بیماری است.
رب گوجه و رابطه آن با زخم معده
یکی از خوراکی ها و افزودنی های غذایی که تقریبا هر روزه با آن سروکار داریم، رب گوجه است. رب گوجه طعم دهنده و رنگ دهنده اساسی در بسیاری از وعده های غذایی است. تصور بعضی از غذاها بدون رب گوجه، سخت است. حال برای افراد مبتلا به زخم های گوارشی سوال پیش میآید، آیا رب گوجه برای زخم معده خوب است؟ یا خیر؟
رب گوجه عصاره و انشعابات گوجه فرنگی است. گوجه فرنگی از سری خوراکی های مضر برای زخم معده است. شاید این مورد یکی از معدود مواردی باشد که مصرف گوجه فرنگی مضر است. گوجه فرنگی خاصیت اسیدی دارد. اسیدی بودن این محصول به دلیل وجود ترکیباتی اسیدی در پوست و دانه آن است. همانطور که میدانید یکی از دشمنان سرسخت زخم معده، خوراکی های اسیدی است. مصرف این خوراکی ها باعث تحریک زخم و تشدید درد میشود. پس از خوردن گوجه فرنگی، دیگر خواب راحت نخواهید داشت. اگر گوجه فرنگی را به صورت خام مصرف کنید، مخاط معده واکنش شدیدی نشان خواهد داد، در این لحظه سوزش بدی در معده خود احساس میکنید. این عمل میتواند باعث شدیدتر شدن و بیشتر شدن زخم معده شود. اما اینجا یک سوال و تیتر مهم وجود دارد:
آیا رب گوجه هم مانند گوجه فرنگی برای زخم معده مضر است؟
آیا تاثیرات رب گوجه برای زخم معده، مانند تاثیرات گوجه فرنگی است؟ پاسخ این سوال، خیر است. اگر یادتان باشد در بالا گفته شده که اسیدی بودن گوجه به دلیل وجود ترکیبات اسیدی در پوست و دانه های آن است. با دانستن موضع مشکل، میتوان برای آن راه حل پیدا کرد. با پوست کندن و پختن گوجه میتوان خاصیت اسیدی را از گوجه گرفت. این عمل در تهیه رب گوجه انجام میشود، پس غالبا رب گوجه برای زخم معده مضر نخواهد بود.
رب گوجه طی انفعالاتی که هنگام پخت و پز دارد، خاصیت اسیدی خود را از دست میدهد. همچنین این ماده به عنوان افزودنی به غذاها اضافه میشود و به صورت مستقیم مصرف نمیشود. ترکیب این محصول با غذا و خوراکی های دیگر، باعث میشود که تاثیر مضری برای زخم معده نداشته باشد و درد را تشدید نکند.
آیا همه رب گوجه ها مضر نیستند؟
امروزه انواع رب گوجه در مارک ها، برند ها و گاها طعم های مختلف وجود دارد. رب گوجه های شور و فلفلی از شایع ترین انواع آن است. از خوردن رب گوجه های تند و شور در زمان ابتلا به زخم معده جدا خودداری کنید. ترکیبات تند محرک کننده زخم معده است و اصلا مناسب افراد مبتلا به این عارضه نمیباشد. بهترین گزینه برای مصرف، رب گوجه های معمولی هستند که به دلیل پخته شدن خواص اسیدی ندارند و واکنش کمتری در پی خواهند داشت.
خلاصه
هنگامی به عارضهی زخم معده مبتلا هستید، از مصرف گوجه فرنگی خام پرهیز کنید. زیرا خواص اسیدی این خوراکی به زخم شما آسیب بیشتری وارد میکند. اما این مسئله در رب گوجه صدق نمیکند. رب گوجه برای زخم معده ضرری نخواهد داشت. زیرا پخته شدن و کندن پوست گوجه فرنگی باعث میشود که این محصول خواص اسیدی خود را از دست بدهد. البته توجه کنید که از رب گوجه های تند استفاده نکنید.