برنجهای ایرانی به دلیل کیفیت، طعم و عطر بینظیری که دارند از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار میباشند. اما نکته قابل توجه این است که این برنجها نیز با یکدیگر تفاوتهایی دارند که میزان کیفیت آنها را مشخص مینماید. از طرفی عطر و طعم این برنجها نیز با یکدیگر متفاوت میباشند. اما چه چیزی موجب تنوع طعم و بوی آنها میشود. آیا روش پخت برنج نیز در میزان عطر و بوی آن موثر است. به طور کلی برنج ایرانی در هر شرایط و با هر کیفیتی نسبت به برنجهای خارجی از عطر دلپذیرتری برخوردار است. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با تمامی دلایل کم بویی انواع برنجها، به طور کامل آشنا کنیم.
اصلی ترین دلیل کم بویی برنج ها
تراشیدن بیش از اندازه سبوس برنج از ابتداییترین دلایل کم بویی برنجها میباشد. در بسیاری از کارخانههای برنج، در مرحله شالیکوبی، مقدار قابل توجهی از سبوس برنج را میتراشند تا برنج سفیدتری داشته باشند. زیرا بسیاری از مردم از خرید برنجهای شفاف و سفیدتر استقبال بیشتری میکنند. اما همین موضوع موجب میشود تا عطر و بوی برنج کاهش یابد. زیرا دلیل اصلی عطر و بوی برنج سبوس یا همان پوست آن است. به همین دلیل، افراد کلاهبردار برای فروش برنج بیکیفیت خود، کمی از سبوس برنج را داخل گونی برنجها میریزند و آنها را به مشتریان خود ارائه میدهند.
نقش کشاورزی و زمین در عطر کم برنج ها
از دیگر دلایل کم بویی برنجها میتوان به نوع زمین و شیوه کشاورزی اشاره نمود. در دهههای اخیر سرعت کاشت و برداشت برنج بسیار زیاد شده است. به همین دلیل زمین کشت زمان کافی برای استراحت ندارد. به همین دلیل مواد مغذی طبیعی موجود در زمین به مرور زمان و با هر بار کشت آن، کاهش مییابد. در نهایت مواد مغذی طبیعی کمتری به برنج میرسد و کشاورز مجبور به استفاده از کود حیوانی میشود. کودهای حیوانی منجر به بازسازی مجدد زمین شده و آن را وادار به تولید مواد مغذی مینماید. اما در بسیاری از مواقع مصرف دائم کودهای حیوانی برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد. به همین دلیل بسیاری از آنها کودهای شیمیایی را جایگزین کود حیوانی میکنند. در نهایت فشار بیشتری به زمین وارد میشود، که این فشار کیفیت محصول را تحت تاثیر قرار میدهد. از طرفی آفتکشهای شیمیایی نیز منجر به کاهش عطر و کیفیت برنج میشوند.
با صنعتی شدن حوزه کشاورزی و گرمتر شدن دمای زمین، میزان گازهای گلخانهای افزایش یافته و در نهایت محیط زیست را تحت تاثیر خود قرار داده است، بنابراین تعداد زمینهای کشاورزی و شالیکاری به میزان قابل توجهی کاهش یافته است و همین موضوع موجب میشود تا از یک قطعه زمین برنج کاری توقع داشته باشیم که عملکردی چند برابری داشته باشد که همین دلیلی برای کاهش کیفیت محصولات نهایی زمینها شده است.
دیگر دلایل عطر کم برنج ایرانی
عوامل دیگری نیز وجود دارند که ممکن است منجر به کاهش عطر و بوی برنجها شوند. افزایش سرعت برداشت برنج از دیگر دلایل این مشکل است. امروزه دیگر مانند قبل برنج با دست و توسط شالیزار برداشت نمیشود. در اکثر زمینهای شالی کاری دستگاههای کشاورزی صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. که به کمک این دستگاهها برداشت برنج با سرعت بیشتری انجام میشود. شاید این کار مزایای بسیار زیادی را به همراه داشته باشد. اما قطعا معایبی را نیز به همراه دارد، کم شدن عطر و بوی برنجها از رایجترین معایب برداشت سریع برنج است. به طور کلی هرچه سرعت برداشت برنج افزایش پیدا کند، کیفیت آن کاهش مییابد. زیرا هنگام برداشت با دستگاههای کشاورزی خوشههای برنج کاملا خشک نمیشوند و همین موضوع موجب کاهش کیفیت برنج میشود.
از دیگر دلایل کاهش کیفیت و عطر برنجها میتوان به نبود کندوجهای برنج اشاره نمود. در زمانهای نه چندان دور انبارهای چوبی در زمینهای کشاورزی ساخته میشدند. که وظیفه اصلی آنها محافظت از خوشههای برنج در برابر رطوبت، حشرات، موریانهها و سایر جوندگان بود. از طرفی خوشههای برنج در این انبارها بدون هیچ عجلهای خشک میشوند و سپس آنها را به کارخانه منتقل میکردند. اما امروزه برنجها به سرعت به کارخانهها منتقل میشوند و در کمتر از سه هفته سبوس آنها تراش داده میشود. نکته قابل توجه این است که اگر این زمان به بیشتر از سه هفته برسد، کیفیت برنج به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. در نهایت عطر و بوی آن نیز کاسته میشود.
افزایش سرعت خشک شدن خوشههای برنج در کاهش کیفیت محصولات بیتاثیر نیست. زیرا در حالت طبیعی برنج حدود دو تا سه ماه خشک میشود. اما امروزه با کمک تکنولوژی این مدت را به حداکثر سه روز رساندهاند. بنابراین بسیاری از مواد مغذی موجود در برنج طی این فرآیند از بین خواهد رفت. زیرا این سرعت بالای خشک کردن موجب سوختن و از بین رفتن بخشی از پوسته برنج میشود.
با این حال برنج ایرانی هنوز عطر و بوی خاص خودشو داره