تاثیر برنج بر چربی خون چگونه است؟ این سوالی است که حتما باید پاسخ آن را بدانید. زیرا برنج قوت غالب ۹۰ درصد مردم جهان است و در ایران نیز میزان مصرف برنج کاملا شفاف و روشن است. بنابراین به نظر می رسد اطلاع از تاثیر برنج بر چربی خون امری واجب و ضروری است. زیرا در دوره ای که متاسفانه ورزش جایگاه چندان قوی در زندگی ایرانیان ندارد وجود بیماری هایی همچون چربی خون، فشار خون و… بسیار محتمل است.
برنج به عنوان غذای اصلی تقریبا هر روز در سفره ایرانیان دیده می شود، لذا اگر این غذایی درصد چربی بالایی داشته باشد می تواند اثرات منفی زیادی به جای بگذارد. البته به نظر می رسد تاثیر برنج بر چربی خون چندان زیاد نیست. زیرا کشورهای شرق آسیا قرن های متمادی است که برنج را مصرف می کنند اما از لحاظ بیماری های قلبی و چربی خون نسبت به دیگر کشورها وضعیت سلامتی بهتری دارند.
در این مطلب سعی داریم تاثیر این ماده غذایی بر چربی خون را با توجه به مستندات و مقاله های علمی بررسی کرده و اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار شما قرار دهیم. زیرا داشتن آگاهی کافی کمک می کند تا بهترین الگوی مصرف را برای برنج انتخاب کرده و در خوردن آن افراط یا تفریط نکنید.
تاثیر برنج سفید بر چربی خون
نام برنج سفید با کربوهیدرات گره خورده است. در واقع بیش از ۸۰ درصد دانه های برنج را کربوهیدرات های ساده و پیچیده تشکیل می دهند. از این رو برنج به عنوان یک منبع غذایی انرژی ساز بسیار مورد تاکید قرار می گیرد. اما آیا تاثیر برنج بر چربی خون نیز به اندازه انرژی بخشی آن می باشد؟ پاسخ سوال شما منفی است. زیرا برنج سفید از درصد چربی بسیار پایینی برخوردار است. در هر دانه برنج، چیزی کمتر از یک درصد چربی وجود دارد، به همین علت این غله دوست داشتنی نمی تواند مستقیما چربی خون را افزایش دهد.
اجازه بدهید مطلب کمی را جزیی تر بررسی کنیم. طی یک آزمایش و با استفاده از روش متاآنالیز تاثیر غلات سبوس دار و از جمله تاثیر برنج بر چربی خون مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این آزمایش اندازه گیری تغییرات کلسترول های TC، LDL، HDL و تری گلیسرید در اثر مصرف برنج و دیگر غلات بود. نتیجه بدست آمده از این آزمایش متاآنالیز بسیار جالب بوده و می تواند تا حد زیادی خیال شما را بابت خوردن برنج راحت کند.
بر اساس نتایج به دست آمده تاثیر برنج بر چربی خون متفاوت بود. طی دوره آزمایش مصرف برنج باعث کاهش کلسترول LDL شد در حالی که هیچ تاثیر معنی داری بر روی HDL خون مشاهده نگردید. همچنین تاثیر برنج بر چربی خون تری گلیسرید نیز مشاهده نگردید. یعنی این دانه غلات مقدار تری گلیسرید خون را کاهش یا افزایش نمی دهد. تاثیر برنج بر چربی خون TC نیز خنثی بود و تغییری در این نوع کلسترول در اثر مصرف برنج مشاهده نگردید.
به علاوه بر اساس مطالعاتی که بر روی ۳۶۰۰ مرد در شهرهای اصفهان، اراک و نجف آباد انجام شد مشخص گردید که تاثیر برنج بر چربی خون افرادی که ۷ بار در هفته یا ۷ تا ۱۴ بار در هفته برنج مصرف می کنند یکسان است. در واقع طبق این مطالعه هیچ ارتباط معناداری بین مصرف برنج سفید و لیپیدهای موجود در خون وجود نداشت و مصرف برنج سفید با خطرات قلبی عروقی در بین مردان ایرانی همراه نبوده است.
حتی گفته شده اگر برنج به همراه سبوس آن مصرف می شود به میزان قابل توجهی می تواند باعث کاهش چربی خون و به تبع آن بیماری قلبی و عروقی شود. بر اساس آنچه گفته شد می توان نتیجه گرفت چگونه برنج بر چربی خون تاثیر مثبتی دارد تا منفی و برای افرادی که مبتلا به بیماری چربی خون هستند خطری ندارد، همچنین افراد سالم نیز می توانند بدون نگرانی برنج را مصرف کنند.
آیا طبخ برنج تاثیری بر افزایش چربی آن ندارد؟
همانطور که گفته شد مطالعات نشان می دهد که برنج سفید هیچ تاثیر معناداری بر روی چربی های خون ندارد. حتی در مواردی برخی از انواع کلسترول های خون همچون LDL را کاهش می دهد. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که برنج قهوه ای چه بسا تمامی لیپیدهای خون را کاهش می دهد. اما سوال اینجاست که نوع پخت چه تاثیری بر چربی خون می گذارد؟
در کشورهای شرق آسیا بیشتر برنج را به صورت کته تهیه می کنند و تقریبا از هیچ گونه روغنی برای پخت آن استفاده نمی کنند. از این رو با وجود آنکه در اکثر مواقع برنج می خورند به بیماری هایی مثل چربی خون کمتر مبتلا می شوند. این در حالی است که آمار چربی خون در کشور ما هر روز بالاتر می رود. علت آن واضح است و به نوع پخت برنج بر می گردد و نه دانه های برنج.
در واقع تاثیر برنج بر چربی خون تقریبا صفر است، اما این موضوع در مورد دانه های برنج صدق می کند. اگر چنان چه برای پخت برنج از روغن و نمک فراوان استفاده شود بی شک این تاثیر دیگر نه تنها صفر نیست بلکه می تواند منفی نیز باشد. بنابراین اگر می خواهید با خیالی آسوده برنج مصرف کنید در روش پخت آن نیز دقت کرده و با حداقل روغن پخت کنید تا باعث افزایش چربی خون نشوید.
آیا مصرف بیش از حد برنج ضرری ندارد؟
همانطور که گفته شد به دلیل ساختار کم چرب برنج، تاثیر آن بر چربی خون موضوعی رد شده است. اما آیا این بدان معناست که هر چقدر که بخواهید می توانید برنج مصرف کنید؟ قطعا چنین نیست و افراط در هیچ کاری پسندیده نیست. همانطور که می دانید این ماده غذایی منبع سرشاری از نشاسته و کربوهیدرات می باشد. این کربوهیدرات ها می توانند با تبدیل شدن به قند انرژی لازم برای فعالیت های روزانه افراد را فراهم کنند. قند نیز به نوبه خود به ماده مورد نیاز سوخت و ساز ماهیچه ها یعنی گلیکوژن تبدیل شده و از این طریق کالری بدن تامین می شود.
اما اگر مصرف برنج بیشتر از نیاز روزانه شما به کالری باشد و فعالیت چندانی نداشته باشید قندهای مازاد به صورت چربی در بدن ذخیره می شوند. همین امر می تواند باعث افزایش چربی خون شود. کلام آخر اینکه اگر می خواهید تاثیر برنج بر چربی خون کاملا خنثی بماند اولا به اندازه مصرف کنید و دوما در روش پخت آن نیز می توانید تجدید نظر کنید.
کلا همه چی به اندازش خوبه. بخورید و بیاشامید اما اصراف نکنید 🙂
تاثیر خود برنج کمه ولی انقدر که غذاهای ایرانی پر روغن هست که حسابی موثرش میکنه