کلاهک بادمجان معمولا در حین پوست گرفتن معمولا دور ریخته می شود. این قسمت از بادمجان ناشناخته باقی مانده در حالی که تحقیقات نشان می دهد این قسمت برای دیابت مفید است. البته خود بادمجان نیز از جمله خوراکی هایی است که برای بیماری دیابت نوع ۲ مفید تشخیص داده شده است.
دیابت نوع ۲ از نوع ۱ که حالت ارثی و ژنتیکی دارد متفاوت است. این بیماری در سالهای اخیر به دلیل کمبود فعالیت بدنی و تغییر عادات غذایی به عنوان یک مشکل بزرگ ظهور کرده است. علت اصلی آن نیز مصرف کربوهیدرات های تصفیه نشده بیشتر و میوه و سبزیجات کمتر است.
دانشمندان و متخصصان تغذیه پیش از این بادمجان را به عنوان غذایی مفید برای مبتلایان به دیابت نوع ۲ معرفی کرده اند، اما دقیقا نمی توانستند علت آن را توضیح دهند؛ طی سال های اخیر تحقیقات بیشتر زوایای پنهان بسیاری درباره این میوه مغذی آشکار کرده است. از آنجا که کلاهک بادمجان بخشی از این میوه و سبز رنگ است بیشتر از خود بادمجان برای افراد دیابتی موثر می باشد.
استفاده از کلاهک بادمجان برای دیابت
کلاهک بادمجان همچون خود بادمجان سرشار از فیبر است. پزشکان به افراد مبتلا به دیابت توصیه می کنند از رژیم های غذایی استفاده کنند که فیبر فراوان دارند و بادمجان یکی از همان مواد خوراکی است که می تواند مقدار زیادی فیبر به بدن برساند. این میوه استثنایی درصد بالایی فیبر دارد، تقریبا در هر بادمجان متوسط حدود ۱۹ گرم فیبر وجود دارد.
این عدد آنچنان دانشمندان را تحت تاثیر قرار داده که خوردن بادمجان را به عنوان یک راه حل موثر برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ توصیه می کنند و باز هم تاکید می کنیم که کلاهک بادمجان نیز به همان اندازه گوشت و پوست از فیبر بهره برده است. البته فیبر بالا تنها دلیل استفاده از کلاهک بادمجان برای دیابت نیست، زیرا این میوه حاوی نوعی آنتی اکسیدان به نام فنل است.
فنل نوعی آنتی اکسیدان است که متابولیسم کربوهیدرات بدن را تنظیم می کند. این آنتی اکسیدان موجود در کلاهک بادمجان، به انسولین فرصت بیشتری می دهد تا کربوهیدرات ها را تجزیه کند، به ویژه از غذاهای تصفیه شده ای که فاقد هرگونه فیبر یا ویتامین هستند.
دیگر مزایای بادمجان و کلاهک آن برای بیماران دیابتی
به طور کلی بهترین رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به دیابت خوراکی هایی است که کربوهیدرات کم و فیبر بالایی دارند. همچنین غذاهایی که این بیماران مصرف می کنند باید کم کالری باشد و شاخص گلایسمی آن نیز متعادل باشد. اما چه غذایی است که که تمام این ویژگی ها را با هم داشته باشد!
با تشکر از بادمجان که کربوهیدرات کمی دارد، کالری آن پایین است و شاخص گلایسمی معادل ۱۵ دارد (از ۱۰۰). درباره فیبر فراوان آن نیز قبلا صحبت کردیم. البته تاثیر این میوه زمانی بیشتر خواهد بود که کلاهک بادمجان را دور نریزید و از آن نیز در غذاهایی که می پزید استفاده کنید. خوشبختانه برای وارد کردن بادمجان به لیست غذاهایی روزانه راه های زیادی پیش روی شماست.
می توانید با آن موساکا، شکم پاره، خورشت بادمجان، کوکو و… درست کنید، هم از طعم بی نظیر آن لذت ببرید و هم از فوایدش برای سلامتی بهره مند شوید. البته این توصیه برای بیماران دیابتی جدی تر است. نکته خوب اینکه کلاهک بادمجان که بخش عمده ای از فیبر و آنتی اکسیدان را در خود جای داده در تمامی این غذاها قابل استفاده است و بهتر آنکه کلاهک بسیار هم خوش طعم است.
مطالعات نشان داده است که مصرف انواع بادمجان در واقع مانع از ترشح آنزیمی می شود که نشاسته را به قند خون تبدیل می کند، و این میوه را بدون شک یکی از موثرترین مواد غذایی در جلوگیری از مشکلات دیابتی تبدیل می کند. قطعا این خاصیت درمانی در کلاهک بادمجان نیز وجود دارد.
کلاهک این میوه سرشار از آلفا گلوکوزیداز و همچنین آنژیوتانسین است که هر دو باعث بهبود جذب گلوکز می شوند. حجم بالای آنتی اکسیدان موجود در بادمجان به خرد شدن قند خون رادیکال های آزاد تولید شده در بدن کمک می کند. همانطور که قبلا هم ذکر شد این میوه در مجموع کربوهیدرات محلول بسیار پایینی دارد، از این رو می توان از آن به عنوان جادویی برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ نام برد.
از دیگر موادی که در کلاهک بادمجان (و خود بادمجان) وجود دارد و برای درمان دیابت موثر است می توان به کوئرستین، بتاکاروتن، ژنیستئین و کورکومین اشاره نمود. کوئرستین نوعی فلاونوئید است و اثرات بسیار مفیدی بر کنترل دیابت دارد. کلاهک بادمجان سرشار از بتاکاروتن است، آنتی اکسیدانی که از بدن در برابر تولید رادیکال های آزاد محافظت می کند. ژنیستئین و کورکومین نیز هر یک اثرات مثبت خاص خود را دارند.
نحوه استفاده از کلاهک بادمجان برای دیابت
همانطور که متوجه شدید کلاهک بادمجان نیز درست به اندازه خود این میوه و چه بسا بیشتر برای پیشگیری و کنترل دیابت مفید است. اما چگونه می توان از این کلاهک برای بیماران دیابتی استفاده نمود. بر اساس برخی از ادعاها این جز از میوه بادمجان می تواند قند ۶۰۰ را به ۱۰۰ برساند، البته این موضوع را رد یا تایید نمی کنیم؛ زیرا سندی مبنی بر پذیرش یا عدم پذیرش آن نداریم، اما به هر حال نمی توان ادعای این تغییر فاحش در قند خون را نیز نادیده گرفت.
اما برای استفاده از کلاهک بادمجان برای دیابت در وهله اول می توانید هنگام پخت هر غذایی با بادمجان، کلاهک و حتی پوست آن را جدا نکنید، اما اگر علاقه ای به این کار ندارید راه های دیگری نیز وجود دارد. برای این منظور بعد از پوست گرفتن بادمجان ها کلاهک آن را دور نریزید. حدود ۵ تا ۶ عدد کلاهک کافی است.
۵ تا ۶ عدد کلاهک بادمجان را در حدود ۲ لیوان آب بریزید و روی حرارت قرار دهید تا آب جوش بیاید. باید چند دقیقه ای زمان بدهید تا کلاهک ها در آب بپزند و رنگ پس بدهند. بعد از حدود ۱۰ دقیقه که کلاهک با حرارت ملایم پختند شعله را خاموش کنید و اجازه دهید آب خنک شود، سپس از آن بنوشید و البته این پروسه را فقط یک بار انجام ندهید. قطعا بعد از مدتی اثرات آن را مشاهده خواهید کرد. می توانید این مایع را تا چند روز در یخچال نگهداری کنید.