برنج یکی از غذاهای اصلی است که در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. افراد بسیار زیادی وجود دارند که این غذا را به صورت روزانه استفاده میکنند. اما نکته قابل توجه این است که آیا میتوان از برنج در دوران بارداری نیز به صورت روزانه استفاده نمود. برنج در بارداری چه تاثیراتی روی جنین و مادر دارد؟ آیا برای خوردن برنج در طول بارداری باید شرایط خاصی را در نظر گرفت؟ اگر می خواهید بدانید که برنج در دوران بارداری چه تاثیراتی روی مادر و جنین دارد، بهتر است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
فواید برنج برای مادر و جنین
برنج را میتوان یکی از مهمترین و مفیدترین غذاهای مصرفی دانست که میتواند تاثیرات مثبت زیادی روی خانمها به خصوص بانوان باردار و جنین داشته باشد. از مهمترین فواید برنج برای جنین میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- پیشگیری از عفونتهای ادراری: عفونتهای دستگاه تناسلی میتواند خطرات جدی را متوجه مادر و جنین نماید. به همین دلیل است که سلامت دستگاه تناسلی و مثانه در طول بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. معمولا مصرف برنج در طول بارداری به حفظ سلامت دستگاه تناسلی کمک نموده و منجر به سلامت بیشتر مادر و جنین می شود.
- انرژیزا: از دیگر مزایای استفاده از برنج در طول بارداری، تامین انرژی مادر است. این ماده غذایی میتواند به سوخت و ساز بهتر بدن کمک نموده و انرژی بدن مادر را در طول بارداری تامین نماید.
- پیشگیری از یبوست: یبوست میتواند یکی از آزاردهندهترین مشکلاتی باشد که ممکن است در طول بارداری برای بانوان رخ دهد. از آنجایی که برنج حاوی مقدار قابل توجهی نشاسته است، میتواند باعث رشد بیشتر باکتریهای مفید روده شده و از بروز یبوست جلوگیری نماید.
- تقویت استخوانها: برنج منبع کاملی از آهن، کلسیم، ویتامین دی، فیبر و تیامین است. به همین دلیل میتواند به حفظ سلامت استخوانهای بدن مادر و تامین مواد معدنی و ویتامینهای مورد نیاز جنین کمک نماید. معمولا مادرانی که در بارداری از برنج استفاده مینمایند، استخوانها و دندانهای سالمتری دارند.
- کنترل فشار خون: بالا رفتن فشار خون در بارداری نیز میتواند برای مادر و کودک خطرناک باشد. برنج حاوی مقدار کمی سدیم است. بنابراین مصرف آن در طول بارداری میتواند به کنترل فشار خون و بهبود گردش خون در بدن مادر و کودک کمک نماید.
- بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی: بسیاری از مادران در طول بارداری عصبی یا با کوچکترین واکنشی ناراحت و افسرده میشوند. همچنین رشد مغز کودک در ماه آخر بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. برنج قهوهای منبع غنی از مواد مغذی برای بهبود عملکرد انتقالدهندههای عصبی است. به همین دلیل میتواند از بروز این مشکلات به میزان قابل توجهی جلوگیری نماید.
- افزایش ایمنی بدن: آنتیاکسیدانهای موجود در برنج میتواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن مادر شود. بنابراین از بروز مشکلاتی مانند عفونتها که میتوانند سلامت مادر و کودک را به خطر بیندازند، جلوگیری می نماید.
- فواید برنج قهوهای: مصرف برنج قهوهای نیز میتواند به بهبود مشکلات کلسترول و برطرف نمودن تهوع بارداری کمک نماید. همچنین این برنج مواد مغذی و ویتامینهای مورد نیاز بدن مادر و کودک را در طول بارداری تامین نماید.
مضرات برنج در بارداری
همانطور که گفته شد مصرف برنج در طول بارداری میتواند فواید بسیاری برای مادر و جنین داشته باشد. اما در کنار این فواید، مصرف روزانه و دائم برنج میتواند مضراتی را نیز به همراه داشته باشد. که از مهمترین آن ها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- مصرف دائم و زیاد برنج میتواند منجر به اضافه وزن شدید شده و زایمان بانوان باردار را پر خطر کند.
- از طرفی برنج سفید باعث بالا رفتن قند خون شده و ممکن است باعث بروز دیابت بارداری شود.
- آرسنیک موجود در برخی از برنجها میتواند باعث زایمان زودرس و یا مرگ جنین شود.
- بانوانی که در طول بارداری برنج زیادی مصرف مینمایند معمولا به دیابت بارداری دچار میشوند. معمولا نوزادانی که از این مادران متولد می شوند، تا سن ۷ سالگی دچار چاقی مفرط هستند.
شرایط مصرف برنج در دوران بارداری
- برنجهایی را مورد استفاده قرار دهید که، سازمان غذا و دارو و همچنین وزارت بهداشت آن را تایید نمودهاند.
- برنجهایی که حاوی عناصری مانند آرسنیک هستند، می توانند خطرات جدی را متوجه جنین نمایند. معمولا مصرف این برنجها در طول بارداری منجر به تولد زودهنگام نوزاد میشود. به همین دلیل حتما به نشان استاندارد روی کیسه برنج مصرفی دقت نمایید.
- معمولا میزان برنج مصرفی در طول دوران بارداری محدودیتی ندارد. اما با توجه به کربوهیدرات و کالری بالای برنج، بهتر است برای پیشگیری از اضافه وزن شدید در بارداری مصرف برنج را کاهش دهید. به طور مثال افراد لاغر میتوانند روزانه حدود ۷۷۰ گرم برنج پخته میل نمایند.
- اگر میخواهید با مصرف کمتر برنج، از فواید آن بهرهمند شوید، بهتر است برنج را به صورت کته درست کنید. زیرا بسیاری از املاح موجود در برنج، پس از آبکش شدن و همچنین قرار گرفتن در معرض حرارت از بین می روند.
- با توجه به این موضوع که مصرف زعفران میتواند منجر به سقط جنین شود، بسیاری از بانوان باردار پلوهای زعفرانی نمیخورند. در صورتی که زعفران موجود در پلوهای زعفرانی خطری را متوجه جنین نمیکند.
- البته بانوانی که در خانواده سابقه دیابت و یا اضافه وزن در بارداری دارند، بهتر است برنج را با محدودیت بیشتری مصرف نمایند.
- بانوانی که در طول بارداری به یبوست دچار شدهاند نیز، بهتر است برای بهبود یبوست مصرف برنج را کاهش دهند.
گوجه فرنگی و کلم و سیب زمینی هم نیکوتین دارن