آیا رب گوجه حساسیت زاست؟ حساسیت به رب گوجه چه علائمی دارد و چه افرادی بیشتر در معرض مواجهه با آن هستند؟ آیا در صورت حساسیت این چاشنی غذایی را باید حذف نمود. پاسخ به تمامی این سوالات را می توانید در ادامه این مطلب داشته باشید. کافی است مدت کوتاهی وقت گذاشته و این محتوا را مطالعه بفرمایید تا بهتر از قبل بتوانید از خود و خانواده عزیزتان محافظت کنید. پس با ما همراه شوید.
مختصری درباره حساسیت به رب گوجه
رب گوجه به عنوان چاشنی اصلی بسیاری از سوپ ها، پاستا، ماکارونی و خورشت ها تقریبا در منوی هر رستوران و یا غذای خانه وجود دارد و یک نقش پررنگ را در پخت انواع غذاها ایفا می کند. ممکن است از خود بپرسید با وجود آنکه تقریبا هر روز از این ماده غذایی استفاده می کنیم آیا رب گوجه حساسیت زاست؟ پاسخ به این سوال شما مثبت است. در واقع بدن انسان می تواند نسبت به هر ماده غذایی حساسیت داشته باشد.
درست است که بیشتر آلرژی های غذایی شامل واکنش ایمنی به پروتئین های موجود در شیر، سویا، آجیل، ماهی، صدف، تخم مرغ و گندم است. اما با این وصف حساسیت به گوجه و حتی رب گوجه نیز وجود دارد. پاسخ بدن نسبت به حساسیت به رب گوجه فرنگی معمولاً خفیف است اما برخی عوامل ممکن است واکنش را تشدید کرده و منجر به علائم شدیدتر و حتی خطرناک تر شوند. توصیه می شود اگر احساس می کنید نسبت به رب گوجه یا هر ماده غذایی دیگر حساسیت دارید حتما با پزشک مشورت کنید.
علائم حساسیت به رب گوجه چیست؟
تا اینجا متوجه شدید که پاسخ سوال حساست به رب گوجه، مثبت است. اما در ادامه این سوال نیز ایجاد می شود که علائم حساسیت به رب گوجه چیست؟ زیرا در مواردی این آلرژی به شکل خیلی خفیف ظاهر شده و نشانه هایی در بدن ایجاد می کند که شاید خود فرد مبتلا نیز متوجه نشود که آنها آثار وجود حساسیت به یک ماده غذایی باشند.
علائم این حساسیت همچون سایر موارد می تواند به شکل خارش، کهیر یا بثورات دهانی ظاهر شود. در موارد شدید تر ممکن است شخص مبتلا دچار تورم لب ها، صورت و گلو شود. گرفتگی عضلات و حالت تهوع نیز از دیگر نشانه های آلرژی می باشد. در موارد نادر نیز ممکن واکنش نسبت به حساسیت به شکل خیلی شدیدی بروز کرده که به آن آنافیلاکسی می گویند.
علائم آنافیلاکسی ممکن است شامل تنگی نفس، ضربان قلب سریع، افت فشار خون، سرگیجه، غش، شوک و حتی مرگ باشد. اگر مشکوک به واکنش آنافیلاکتیک هستید، فوراً به دنبال مراقبت پزشکی باشید. توجه داشته باشید که علائم حساسیت به رب گوجه معمولاً کمتر از یک ساعت پس از مصرف ایجاد می شود. ورزش یا نوشیدن الکل در حین یا بعد از خوردن غذا ممکن است یک واکنش آلرژیک غذایی را تشدید کند.
حساسیت به رب گوجه از کجا ناشی می شود؟
در واقع مقصر ماجرای حساسیت به رب گوجه این چاشنی خوشمزه و پر کاربرد نیست و موضوع به مادر آن یعنی گوجه فرنگی بر می گردد. بیشتر حساسیت هایی که ممکن است در اثر مصرف رب گوجه ایجاد شود به خاطر وجود مواد آلرژن در گوجه است. حتما می پرسید آلرژن به چه معناست؟ به هر ماده ای که باعث ایجاد حساسیت شود آلرژن گفته می شود و متاسفانه گوجه فرنگی تعدادی از این آلرژن های مرموز را در خود دارد!
مطالعات اخیری که در ژورنال ” Agricultural and Food Chemistry ” انجام شده نشان می دهد که پوست، گوشت و تخم های گوجه فرنگی شامل چندین ماده حساسیت زاست. جالب اینجاست که هر چه گوجه رسیده تر باشد آلرژن های آن بیشتر است. بنابراین این حساسیت به خاطر وجود بیش از هفت نوع ماده حساسیت زا در گوجه فرنگی تازه است.
خبر خوب این است که پختن گوجه فرنگی این آلرژن ها را کمتر کرده و یا اثر آنها را کاهش می دهد. بنابراین حساسیت به رب گوجه حتی اگر اتفاق بیفتد هم بسیار خفیف است. اما یکی از این مواد حساسیت زا از این قاعده مستثنی است و آن نوعی پروتئین به نام پروتئین انتقال چربی یا LTP است. LTP حتی با پختن گوجه فرنگی نیز از بین نمی رود و قطعا در رب نیز وجود دارد.
بنابراین می توان گفت اگر فردی به LTP حساسیت داشته باشد گوجه خام یا رب گوجه و یا حتی سس گوجه برایش فرقی ندارد و مصرف آنها می تواند برایش مشکل ساز باشد. البته بی شک تشخیص اینکه شخصی نسبت به LTP آلرژی دارد یا خیر مساله ای تخصصی است و در حیطه این مطلب نمی گنجد. هدف آن است که شما بدانید بر خلاف بسیاری از گفته ها تمام آلرژن های گوجه با پختن و تبدیل شدن به رب از بین نمی روند و همیشه احتمال حساسیت به رب گوجه وجود دارد حتی اگر این احتمال خیلی کم باشد.
کلام آخر
کلام آخر اینکه احتمال حساسیت به رب گوجه فرنگی ممکن است کم باشد اما صفر نیست. کسانی که به گوجه و به ویژه LTP حساسیت دارند ممکن است با مصرف رب نیز علائم آلرژیک را مشاهده کنند. ضمن آنکه گاهی اوقات حساسیت به رب می تواند ناشی از مواد افزودنی موجود در آن باشد، پس بهتر است از رب های صنعتی استفاده کنیم که حاوه مواد نگهدارنده و افزودنی صنعتی نیست. در نظر داشته باشید که برای مصرف یا عدم استفاده از رب گوجه، در صورت حساسیت حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
الان من رب کارخونه ای بدون مواد نگهدارنده از کجا بیارم؟
دوست خوب رب گوجه فرنگی خوشبخت، فاقد هرگونه مواد نگهدارنده است.