چرا کشت دوم برنج بهتر است؟ آیا اصولا درباره کشت اول و دوم برنج اطلاعاتی دارید و تفاوت آنها را می دانید؟ اگر پاسختان به این سوال منفی است و مایلید در این زمینه دانش بیشتری کسب کنید ادامه این مطلب را از دست ندهید. ما قصد داریم تفاوت کشت اول و کشت دوم برنج را به صورت خلاصه توضیح دهیم. پس از آن مزایای برنج های کشت دوم نیز بیان می گردد. پس با ما همراه شوید تا سری به شالیزارها بزنیم.
کشت دوم برنج چه موقع آغاز می شود؟
کشت اول برنج در مناطقی که برنج کاری رواج دارد از فروردین شروع می شود. این محصول تا اواخر مرداد به ثمر رسیده و برداشت می شود. اما چند سالی است که کشاورزان مازندرانی پس از برداشت اولین محصول شالیزار را به حال خود رها نمی کنند. آنها بلافاصله دست به کار شده و زمین را برای کشت دوم برنج آماده می کنند. نشاهای مربوط به این کشت در مرداد ماه آماده شده و پس از آنکه زمین مناسب شد به آنجا منتقل می شوند.
برداشت کشت دوم برنج نیز معمولا در آبان ماه انجام می شود. تمامی مراحل کاشت و نگهداری برنج دوم مانند قبل است. فقط یک تفاوت در مرحله نشا کاری وجود دارد. آن هم نیاز به آب بیشتر در نشاکاری برنج کشت دوم است. به دلیل آنکه این کار در مرداد ماه صورت می گیرد گرمای هوا باعث تبخیر آب نشاها شده و مرتب باید آبیاری شوند. بنابراین بیشتر کشاورزانی اقدام به کشت دوباره برنج می کنند که از تامین آب مورد نیاز آن مطمئن هستند.
چرا کشت دوم برنج بهتر است؟
درباره اینکه برنج دوم چه زمانی کاشت و برداشت می شود توضیحاتی داده شد. بسیاری از افراد که در زمینه شناخت برنج تبحر دارند معتقدند برنج کشت دوم از کشت اول بهتر است. اما سوال اینجاست که چرا کشت دوم برنج بهتر است؟ دلایلی که برای این ادعا وجود دارد چیست؟ پاسخ به این سوال برمی گردد به ویژگی های این نوع برنج که در ادامه بیان می شوند.
کشت دوم برنج آب کمتری نیاز دارد
درست است که نشاکاری این نوع برنج در ماه مرداد انجام شده و آب بیشتری نسبت به کشت اول نیاز دارد، اما تنها همین مرحله است. در مراحل بعدی کشت دوم برنج با آب باران های فصلی تغذیه می کند. از این رو باعث کاهش سطح آب های زیرزمینی نشده و در مصرف آب صرفه جویی می کند. مازندران پایگاه اصلی کشت دوم برنج است. خوشبختانه این استان یکی از پرباران ترین مناطق در فصل پاییز می باشد. از این رو برنجی که در پاییز برداشت می شود از کیفیت بالاتری برخودار است.
برنج کشت دوم عطر و طعم بهتری دارد
بسیاری از افراد عقیده دارند کشت دوم برنج از عطر و طعم بهتری برخوردار است. این برنج طرفداران زیادی دارد و مزه آن باب میل همه است. عطر برنج کشت دوم نیز قوی تر است. علت این تفاوت و برتری را می توان در زاویه تابش آفتاب پاییزی و نیز بهره مندی از آب باران دانست. تابش آفتاب به گونه ای است که آب باران در شالی تبخیر نمی شود و برنج ها به صورت طبیعی سیراب می شوند. بنابراین از مزه بهتری برخوردار هستند.
به طور کلی اگر دقت کرده باشید همیشه محصولات دیمی نسبت به آبی مزه بهتری دارند. قطعا برنج نیز از این قاعده مستثنی نیست.
کشت دوم برنج سالم تر است
متاسفانه کاشت برنج هم سختی های خود را دارد و ممکن است این محصول دچار آفت هایی همچون کرم ساقه خوار شود. بنابراین کشاورزان مجبورند حتما محصول خود را سم پاشی کنند. این سم ها به ساقه گیاه نفوذ کرده و آفات را از بین می برند. سطح سموم نیز بعد از مدتی کاهش می یابد. حال هرچه فاصله بین آخرین سم پاشی و برداشت برنج بیشتر باشد، میزان سم نیز در برنج کمتر است.
بیشتر کارشناسان کشت دوم را از این حیث سالم تر می دانند. زیرا نسبت به کشت اول، فاصله بین سم پاشی ها و برداشت برنج بیشتر است. از این رو برنج کشت دوم سم کمتری داشته و از نظر تغذیه مناسب تر است.
کشت دوم برنج به خودکفایی این محصول کمک می کند
متاسفانه کشت دوم برنج بیشتر در برخی شهرهای استان مازندران دیده می شود و عملا در دیگر مناطق خبری از آن نیست. اما قطعا کاشت دو مرحله برنج در یک زمین می تواند میزان تولید این محصول را افزایش داده و باعث خودکفایی شود. اگر تمامی شالیکارها نسبت به کشت دوم برنج اقدام کنند بی شک می توانند بخش عمده ای از نیاز داخلی را تامین کرده و مانع از واردات این ماده غذایی اصلی شوند.
بی شک کاهش واردات برنج به نفع خود شالیکار بوده و باعث رونق کسب و کار وی می شود. همچنین این امر باعث رشد تولید ناخالص داخلی و رشد و پیشرفت اقتصاد در زمینه کشاورزی می شود.
برنج کشت دوم را با برنج چین دوم اشتباه نگیرید
نوعی برنج در بازار وجود دارد که کیفیت چندان بالایی نداشته و بعضا از سم بالایی نیز برخوردار است. بسیاری به اشتباه این برنج را کشت دوم می نامند، در حالی که در واقع این برنج چین دوم است نه کشت دوم. اما تفاوت این دو در چیست؟ هنگامی که برنج های کاشت اول برداشت می شوند ساقه های برنج در زمین باقی می مانند. معمولا این ساقه ها بعد از مدتی دوباره جوانه می زنند.
جوانه های تازه در اثر آبیاری با آب باران یا چاه بعد از مدتی مجددا به ثمر رسیده و برنج می دهند. برخی از کشاورزان از این برنج ها مراقبت بیشتری کرده و آن را سم پاشی نیز می کنند. اما به دلیل اینکه این نوع برنج از رشد دوباره گیاه قبلی بدست آمده قوت قبل را نداشته و کیفیت پایین تری نسبت به کشت اول و کشت دوم برنج دارد. برنج چین دوم با نام هایی همچون جگل، راتون و دونوج شناخته می شود.
کلام آخر اینکه کشت دوم برنج به دلیل شرایط اقلیمی و مدت زمان فرآوری از کیفیت، طعم و عطر بهتری نسبت به کشت اول برخوردار است. اما باید مراقب باشید که این برنج را با چین دوم اشتباه نگیرید.