تا چه حد با خواص برنج کته آشنایی دارید؟ آیا ارزش غذایی این ماده ی غذایی پرطرفدار را می دانید. برنج قوت غالب اکثر ایرانیان است و تقریبا در هر دو وعده ی غذایی رد پایی از برنج به شکل های مختلف دیده می شود. برنج جز خانواده غلات است و سرشار ویتامین های خانواده ی B ، کربوهیدارت است و در نتیجه دارای کالری بالایی می باشد. اگر برنج به صورت کته پخت شود خواص آن بیشتر حفظ شده و ارزش غذایی بالاتری دارد. می توان گفت شکل سنتی طبخ برنج در ایران به صورت کته است و همین موضوعی تاکیدی است بر خواص برنج کته و برتری آن بر روش های پخت دیگر.
اگر می خواهید با ارزش غذایی و خواص برنج کته بیشتر آشنا شوید و میزان کالری و املاح موجود در برنج کته را بدانید پس با ما همراه باشید.
بررسی ارزش غذایی و خواص برنج کته
شاخص گلایسمی
غذاهای حاوی کربوهیدرات تاثیرات متفاوتی بر اندازه ی قند خون بدن دارند. میزان تغییراتی که غذاهای کربوهیدراتی بر قند خون ایجاد می کنند به وسیله ی شاخصی به نام شاخص گلایسمی یا شخص قندی مشخص می شود.
برنج کته به دلیل داشتن نشاسته بالا سرشار از کربوهیدرات است. میزان کربوهیدارت قابل دسترس در ۱۵۰ گرم برنج کته ۲۸ واحد است و شاخص گلایسمی برنج کته ۸۷ می باشد. یعنی به ازای مصرف ۱۵۰ گرم برنج کته در حدود ۲۸ واحد کربوهیدارت جذب بدن شده که سرعت تبدیل آن به قند خون نسبتا بالاست و ۸۷ واحد گلوکز در بدن آزاد می شود. از آنجا که پزشکان توصیه میکنند غذاهایی با شاخص گلایسمی کمتر از ۵۰ مصرف شود (خصوصا برای بیماران دیابتی) می توان برنج کته را جز غذاهایی قرار داد که باید کنترل شده مصرف شود. البته با وجود شاخص گلایسمی بالا مصرف برنج کته برای افراد دیابتی بهتر است، زیرا میزان پخت برنج کته کوتاه است و همین امر سبب می شود تبدیل کربوهیدرات برنج به قند در بدن دیرتر صورت بگیرد.
همچنین بار گلایسمی ۱۵۰ گرم برنج کته نیز ۲۴ واحد است که عدد بالایی محسوب می گردد. البته این اعداد بدان معنا نیست که خواص برنج کته را نادیده بگیریم. درست است شاخص گلایسمی برنج کته بالاست اما به دلیل سرعت بالای تبدیل کربوهیدرات به قند میزان انرژی بخشی برنج کته بسیار بالاست و یک کفگیر برنج کته حدود ۲۵۰ کیلو کالری انرژی دارد.
خانواده ی ویتامین B
برنج منبعی غنی از ویتامین B1 یا همان تیامین است. ویتامین B1 از نوع حلال در آب است و باعث افزایش توانایی مغز، عملکرد بهینه ی قلب و کاهش استرس می شود و نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن دارد. اما متاسفانه بخش عمده ی ویتامین B1 برنج در پوسته ی آن جمع شده است و هنگامی که برنج از سبوس آن جدا می شود مقداری از تیامین خود را از دست می دهد.
یکی از خواص برنج وجود خانواده ی ویتامین B است. از آنجا که هنگام پخت کته آب آن دور ریخته نمی شود ویتامینهای B موجود در برنج از بین نمی روند و برنج کته یک منبع غنی برای ویتامین B محسوب می گردد. به طور کلی هر ۱۰۰ گرم برنج کته حاوی حدود ۰/۷۰۱ میلی گرم ویتامین B1 حدود ۰/۰۱۴۹ میلی گرم ویتامین B2 ، حدود ۱/۶۲ میلی گرم ویتامین B3 ، حدود ۱/۰۱۴ میلی گرم ویتامین B5 و ۰/۱۶۴ میلی گرم ویتامین B6 می باشد.
وجود ویتامین های خانواده ی B در برنج کته علاوه بر تمام مزایای گفته شده سبب تسهیل در امر جذب و هضم کربوهیدرات های برنج به ویژه نشاسته می شود.
چربی
یکی دیگر از خواص برنج کته میزان چربی پایین آن است. به طور کلی برنج دارای درصد چربی بسیار پایینی می باشد به طوری که میتوان آن را نادیده گرفت. کلسترول موجود در برنج صفر درصد است و نداشتن کلسترول یکی از ارزشهای غذایی برنج کته محسوب می شود. همچنین برای پخت برنج کته روغن کمتری مورد نیاز می باشد که یکی دیگر از فاکتورهای مفید برنج کته محسوب می شود.
پروتئین
یکی دیگر از خواص برنج کته پروتئین بالای آن است. در هر ۱۰۰ گرم برنج کته حدود ۲/۷ گرم پروتئین وجود دارد. در برنج ایرانی این مقدار ۷/۱۲ گرم است. میتوان گفت برنج کته یک منبع غنی برای پروتئین گیاهی می باشد. پس برای تأمین انرژی مورد نیاز بدن مصرف برنج کته را فراموش نکنید.
سایر مواد مغذی
اگر دچار کم خونی، کمبود ویتامین A یا ویتامین ث هستید برنج کته نمی تواند چندان کمکی برای جبران این مواد غذایی به شما بکند. تقریبا میزان ویتامین آ، ث و آهن موجود در برنج کته صفر درصد است.
هیچ کس نمی تواند نقش روی را در سلامت پوست و مو نادیده بگیرد. خوشبختانه برنج به عنوان غذای غالب اکثریت مردم از درصد روی بالایی برخوردار است و این مقدار در برنج کته همچنان حفظ می شود پس میتوان ادعا کرد که برنج کته به سلامت پوست و مو نیز کمک می کند. از دیگر خواص برنج کته دارا بودن میزان قابل توجهی سدیم و پتاسیم است. این مواد به حفظ تعادل مایعات بدن و ساخت سلول های عصبی کمک می کنند و برای سلامت بدن ضروری هستند.
اگر برنج را شب قبل بشوریم طوری که آب آن شفاف شود و یک شب خیس کنیم و بعد صاف کنیم حدود ۸۰ درصد آرسنیک آن گرفته می شود. در ضمن بیشتر آرسنیک در سبوس برنج است و برنج بدون سبوس آرسنیک ندارد.
الان یعنی سبوس برنج بده؟
نه دوست عزیز، بحث این بود که اتفاقا بعضی ویتامین ها در سبوس برنج است که با جدا شدن برنج از سبوس آن؛ برنج آن ویتامین ها را از دست میدهد.
کته فقط کته کباب اونم با. خوشبخت ?
خاصیت داره ولی خوب درآوردنش خیلی سخته خصوصا برای مهمونیا نمیتونه گزینه پخت خوبی باشه مگه یکم برنج هندی قاطی داشته باشه
برنج رو فقط باید به صورت کته بخوری