پرکاری تیروئید یکی از مشکلات نسبتا رایج است که افراد بسیار زیادی با آن درگیر هستند. به طور کلی این بیماری زمانی رخ میدهد که میزان هورمون تیروئید در بدن افزایش یابد. در این صورت دمای بدن نامتعادل میشود و همچنین سایر اندام های بدن نیز نمیتوانند به درستی فعالیت نمایند. این بیماری ممکن است در بسیاری از افراد به صورت ژنتیکی بروز پیدا کند. از طرفی احتمال بروز آن در بانوان بسیار شایع تر از آقایان است. یکی از مهمترین و موثرترین روشهای کنترل و بهبود این بیماری، داشتن رژیم غذایی مناسب است. زیرا بسیاری از مواد غذایی میتوانند منجر به تشدید این بیماری شوند و برخی دیگر نیز میتوانند به بهبود آن کمک نمایند. برنج نیز از جمله مواد غذایی تاثیرگذار بر پرکاری تیروئید است. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با تاثیرات برنج بر این بیماری به طور کامل آشنا کنیم.
علائم و نشانه های پرکاری تیروئید
مواجه شدن با علائم و نشانههای پرکاری تیروئید میتواند هشدار بسیار جدی برای بروز این بیماری باشد. بنابراین در صورت بروز علائم این بیماری باید به سرعت برای تشخیص و درمان آن اقدام شود. از مهمترین نشانههای این اختلال میتوان به افزایش اشتها، کاهش وزن ناگهانی، افزایش دمای بدن و اختلال در خواب اشاره نمود. همچنین تعریق، بالا رفتن ضربان قلب، لرزش دستها، اضطراب و تغییر خلق و خو از دیگر علائم این بیماری میباشند. از طرفی افرادی که به پرکاری غده تیروئید دچار هستند، ممکن است با تورم گردن، گواتر، نازک شدن پوست و مو، اختلال در عملکرد روده و تغییر در قاعدگی نیز مواجه شوند.
در صورتی که با علائم فوق مواجه شدید، باید در اولین فرصت برای تشخیص بیماری پرکاری تیروئید به پزشک مراجعه کنید. اگر میزان هورمون تیروئید در بدن شما بسیار بالا باشد، باید برای پیشگیری از مشکلات جدیتر دارو درمانی را شروع نمایید. در غیراینصورت ممکن است با مشکلات جدیتری نظیر پوکی استخوان، بیماریهای قلبی، اختلال در عملکرد روده و … مواجه شوید. در کنار دارو درمانی پزشک از شما میخواهد تا تغذیه مناسبی نیز داشته باشید. زیرا عدم استفاده از تغذیه مناسب میتواند منجر به تشدید این بیماری شود. بنابراین برای کنترل میزان هورمون تیروئید در بدن خود باید به رژیم غذایی نیز توجه نمایید.
تاثیر برنج بر پرکاری تیروئید
همانطور که گفته شد تغذیه مناسب در کنترل و بهبود پرکاری تیروئید نقش بسیار موثری دارد. یکی از بهترین و مناسبترین مواد غذایی برای بهبود این بیماری برنج است. برنج از خواص بینظیری برخوردار است و میتواند در افزایش کیفیت سلامتی بدن تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. به طور مثال این ماده غذایی سرشار از سلنیوم میباشد. سلنیوم نیز از ضروریترین موادی است که از آسیب دیدگی سلولهای بدن جلوگیری مینماید. همچنین میتواند منجر به تعادل هورمون تیروئید در بدن شود. بنابراین استفاده نمودن از برنج نقش بسیار موثری در افزایش کیفیت عملکرد غده تیروئید دارد و به بهبود بیماری پرکاری تیروئید نیز کمک مینماید. از طرفی سلنیوم موجود در برنج قهوهای میتواند در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن نیز بسیار موثر باشد.
یکی از مهمترین وظایف غده تیروئید تامین انرژی مورد نیاز بدن است. زمانی که هورمون تیروئید به اندازه کافی در بدن تولید نشود، تامین انرژی نیز با اختلال روبرو خواهد شد. برنج حاوی مقدار قابل توجهی کربوهیدرات است. به همین دلیل مصرف آن میتواند این کمبود انرژی را جبران نماید و کربوهیدرات را به انرژی کاربردی بدن تبدیل نماید. همچنین زمانی که هورمون تیروئید بیش از حد در بدن انسان تولید شود، ممکن است منجر به بروز سرطان تیروئید شود. برنج قهوهای دارای مقدار بسیار زیادی فیبر نامحلول است. به همین دلیل میتواند از بدن در برابر انواع سرطانها پیشگیری نماید. از طرفی این برنج حاوی مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان، ویتامین C و ویتامین A میباشد. بنابراین میتواند بدن را از رادیکالهای پاکسازی نماید و مقاومت سلولهای بدن را نسبت به سلولهای سرطانی افزایش دهد.
نکات قابل توجه در رابطه با مصرف برنج
مصرف برنج نقش بسیار موثری در کنترل بیماری پرکاری تیروئید دارد، همچنین خواص بینظیر دیگری نیز دارد که از مهمترین خواص برنج میتوان به پیشگیری از آلزایمر، بهبود مشکلات گوارشی، تقویت قلب و عروق و بهبود عملکرد روده اشاره نمود. به همین دلیل مصرف آن میتواند به کاهش مشکلات ناشی از بیماری پرکاری تیروئید نیز کمک نماید. علاوه بر ان برنج تاثیر بسیار زیادی در بهبود عملکرد سیستم عصبی بدن دارد. به همین دلیل مصرف آن میتواند در کاهش علائم این بیماری نیز بسیار موثر باشد. بنابراین اگر با مشکلات تیروئید مواجه هستید، بهتر است برنج را در رژیم غذایی خود جای دهید.
البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از اندازه برنج نیز مانند اکثر مواد غذایی میتواند مشکلات متعددی را برای شما ایجاد نماید. که از مهمترین آنها افزایش میزان چربی شکم است. زیرا دریافت کربوهیدرات بیش از اندازه باعث تبدیل آنها به چربی میشود. در نهایت این چربیها در قسمت شکم و پهلوها ذخیره میشوند. از دیگر مشکلاتی که مصرف بیش از اندازه برنج برای شما ایجاد مینماید، افزایش میزان قند خون است. همچنین احتمال ابتلا به سندروم متابولیک از دیگر مشکلات مصرف بیش از اندازه برنج میباشد. ابتلا به فشار خون بالا، اختلال در سیستم عصبی، افزایش چربی خون و اختلال در عملکرد دستگاه گوارش نیز از دیگر مشکلات مصرف زیاد این ماده غذایی میباشند.
هر نوع برنجی برای پرکاری تیروئید میشه استفاده کرد؟ میشه بگید چقدر از برنج در رژیم غذایی پرکاری تیروئید مصرف بشه؟
سرد بودن طبع برنج مشکلی به وجود نمیاره؟