رب گوجه یکی از چاشنی های بسیار رایج در ایران می باشد. این ماده در بسیاری از غذاهای محبوب همچون قیمه، قرمه سبزی، انواع خوراک ها و… حتی در فست فود نیز مورد استفاده قرار می گیرد. رب گوجه خانگی در کنار به صرفه بودن از درجه سلامتی بالایی نیز برخوردار است. زیرا این رب هیچ ماده نگهدارنده و افزودنی نداشته و کاملا ارگانیک است. از آنجا که از گوجه های تازه تهیه می شود مزه و رنگ خوبی داشته و غذا را نیز خوش طعم می کند. اگر شما نیز به پخت رب گوجه فرنگی خانگی علاقه مند شدید با ادامه این مطلب آموزنده همراه شوید تا یک رب خانگی خوشمزه را فراهم کنید.
طرز تهیه رب گوجه فرنگی
برای تهیه رب گوجه فرنگی در خانه تنها باید کمی صبر و حوصله به خرج داده و تمامی مراحل کار را به خوبی و کامل انجام دهید. برای تهیه این ماده غذایی از ابتدا تا انتها حداقل باید یک روز زمان در نظر بگیرید پس برای آن یک برنامه ریزی اصولی تدارک ببینید تا در اثر عجله و بی حوصلگی نتیجه کار شما خراب نشود. تهیه رب گوجه شامل مراحل زیر می باشد.
ابتدا گوجه مناسب رب را خریداری کنید
هر گوجه ای برای تهیه رب مناسب نمی باشد. گوجه ربی باید گوشتی و نرم باشد. در واقع بخش عمده گوجه های موجود در بازار مناسب رب نبوده و برای مصرف خوراکی هستند. گوجه های ربی گوشتی هستند و رنگ قرمزی دارند. همچنین به نسبت گوجه هایی که برای خوردن استفاده می شوند، نرم تر هستند. می توانید برای صرفه جویی در هزینه ها گوجه هایی که ته صندوق بوده و نرم شده اند برای رب خریداری کنید. اتفاقا این نوع گوجه برای رب گزینه مناسب تری است. در مجموع هنگام خرید گوجه می توانید از فروشنده برای انتخاب درست گوجه ربی کمک بگیرید.
گوجه ها را پاکسازی کنید
مرحله دوم در تهیه رب گوجه پاکسازی گوجه هاست. گوجه ها را با آب به خوبی بشویید. چنان چه برگ های آن جدا نشده اند آن را کامل تمیز کنید و در یک سبد بریزید. سپس یک چاقوی تیز برداشته و برای لکه گیری گوجه ها آماده شوید. به این صورت که گوجه ها را به دو قسمت یا چهار قسمت تقسیم کرده و سر سبز رنگ و سفت آن را جدا کنید. همچنین چنان چه گوجه ها خرابی یا لکه ای دارند آن ها را نیز با چاقو جدا کنید.
گوجه ها را در معرض گرما قرار دهید
برای تهیه رب گوجه باید گوجه ها گرما ببینند تا به خوبی نرم شده و آب خود را پس بدهند. برای این منظور شما دو راه پیش رو دارید. راه اول آن است که گوجه ها را در یک سطل در دار ریخته و به مدت ۲۴ ساعت مقابل آفتاب و سپس یک جای گرم قرار دهید. این روش همان شیوه سنتی است که از قدیم برای تهیه رب گوجه مورد استفاده قرار می گرفته است. با این کار گوجه های شما ویتامین دی خورشید را نیز جدب می کنند.
اما راه حل دوم به نسبت سریعتر است و برای کسانی مناسب است که حوصله ندارند گوجه ها را بگذارند یک روز بماند. در این روش گوجه ها را در یک قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید و درب قابلمه را ببندید. هر چند وقت یکبار گوجه ها را هم بزنید و آنقدری زمان بدهید که نرم شوند اما حالت پخته به خود نگیرند.
آب گوجه ها را بگیرید
بعد از آنکه گوجه ها نرم شدند موقع آبگیری آنهاست. آبی که برای تهیه رب گوجه مورد استفاده قرار می گیرد باید صاف و یکدست باشد وگرنه رب گوجه خوبی در نخواهد آمد. برای آبگیری گوجه ها را با دست چنگ بزنید تا حسابی آب بیندازند. اگر هم که این روش قدیمی را نمی پسندید می توانید از گوشکوب برقی یا همزن استفاده کرده و گوجه ها را حسابی له کنید.
در این مرحله از تهیه رب گوجه باید گوجه های له شده را داخل صافی با سوراخ های ریز یا یک الک با سوراخ های درشت بریزید و آب آنها را کامل بگیرید. دقت داشته باشید به هیچ عنوان هسته ای داخل آب نباشد زیرا باعث تلخی رب گوجه می شود. همچنین یک سری الک با دور چوبی در بازار موجود است که برای رب گیری مناسب هستند.
آب گوجه ها را بار بگذارید
می رسیم به مراحل پایانی تهیه رب گوجه فرنگی یعنی گذاشتن آب گوجه ها روی حرارت. اندازه گاز و شعله را متناسب با حجم آب گوجه و قابلمه انتخاب کنید. شعله نباید خیلی کم یا زیاد باشد. تا زمانی که آب گوجه غلیظ نشده است بهتر است شعله تا حدی بالا باشد تا رب گوجه شما سیاه نشود. خلاصه اینکه آب گوجه فرنگی ها را روی حرارت متوسط گذاشته و اجازه بدهید جوش بیاید و شروع به غلیظ شدن کند.
هنگامی که رب گوجه غلیظ شد باید چند دقیقه یکبار آن را هم بزنید تا ته نگیرد. همچنین باید رب هایی که به جداره قابلمه می چسبد را جدا کرده و اجازه ندهید خشک شوند. بی شک در این میان مقداری از رب گوجه به دیواره قابلمه چسبیده و خشک می شود اما هرگز آنها را به قابلمه بازنگردانید زیرا رنگ رب سیاه می شود. هنگامی که رب گوجه به غلظت و رنگ دلخواه شما رسید گاز را خاموش کرده و اجازه بدهید کامل سرد شود.
بعد از آنکه رب گوجه سرد شد به میزان مناسب به آن نمک بیفزایید تا هم طعم بهتری داشته باشد و هم ماندگاری آن افزایش یابد. بهتر است مقداری نمک بریزید سپس رب را مزه کنید اگر حس کردید نمکش کافی نیست مقدار دیگری به آن بیفزایید. به این ترتیب رب شما شور یا بی نمک نمی شود.
ترفندهایی برای تهیه رب گوجه فرنگی
- زمانی که رب گوجه فرنگی شروع به غلیظ شدن می کند برای جلوگیری از پرتاب آن می توانید یک دستمال تمیز به اندازه دهانه قابلمه را با کش روی آن محکم کنید. البته باید سوراخی به اندازه رد شدن ملاقه در آن ایجاد کنید.
- هنگام غلیظ شدن شعله را پایین بکشید. اما در نظر داشته باشید از جایی به بعد رب گوجه دیگر غلیظ نمی شود بلکه سیاه می شود.
- قابلمه روی برای تهیه رب گوجه مناسب تر است.
دیگه کی خودش رب درست میکنه؟ با این همه دردسر تو گرفتن گوجه و شستن و پختن و … اصلا نمیصرفه. این همه رب تو بازاره
محصولاتتون در کدوم فروشگاه ها توزیع میشه؟
خیلی سخته! بهش فکرم میکنم خسته میشم چه برسه به اینکه بخوام گوجه فرنگی بخرم و با اون رب گوجه درست کنم. :۰