آشنایی با روش های کشت برنج هندی و شرایط و روش های آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا که این محصول طی سال های اخیر به خوبی توانسته جای خود را در بازار ایران باز کند. برنج مهم ترین محصول کشاورزی در هند است و بیش از یک چهارم کل زمین های کشت شده را به خود اختصاص داده است. برنج هندی غذای اصلی نیمی از مردم این کشور را تامین کرده و به دیگر نقاط جهان نیز صادر می شود. در دنیا بیش از ۱۲ هزار گونه برنج شناسایی شده که ۴ هزار گونه آن به تنهایی در هندوستان کشت می شود.
شرایط مناسب برای کشت برنج هندی
شرایط لازم و مراحل کشت برنج هندی باید به خوبی فراهم شود تا بتوان یک محصول ایده آل برداشت نمود. کشت برنج هندی غالبا در مناطقی صورت می گیرد که سالانه بالغ بر ۲۰۰ سانتی متر بارندگی دارند. شاخص بارندگی سالانه بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ سانتی متر هنوز هم یکی از فاکتورهای مهم برای کشت برنج در هندوستان می باشد. البته در مناطقی که کمتر از ۱۰۰ سانتی متر در سال بارندگی دارند نیز برنج کشت می شود.
کشت برنج هندی در مناطقی همچون پنجاب، هریانا و یوپی غربی که کمتر از ۱۰۰ سانتی متر بارندگی سالانه دارند به صورت آبیاری انجام می شود. در واقع حدود ۴۰ درصد از محصولات برنج هندی با استفاده از روش آبیاری و بدون اتکای کامل به آب باران پرورش می یابند. این رقم قابل توجهی است و اهمیت کشت برنج هندی را حتی در مناطق کم باران نشان می دهد.
با این حال آنچه در کشت برنج با استفاده از آب باران حائز اهمیت است توزیع بارندگی در ماه های سال است و نه میزان بارندگی سالانه. برای یک کشت ایده آل هیچ ماهی از سال نباید کمتر از ۱۲ سانتی متر بارندگی داشته باشد. رفته رفته هر چه که زمان برداشت برنج هندی نزدیکتر می شود میزان بارندگی کمتری می طلبد.
مزارع کشت برنج باید در مراحل اولیه در آبی با ارتفاع ۱۰ تا ۱۲ سانتی متر غرق شوند. بنابراین باید دیواره ای نرم و نازکی از گل داشته باشند تا بتواند آب را نگه دارد. با توجه به این شرایط می توان گفت بهترین زمین ها برای کشت برنج دشت و مناطق مسطح می باشد. هندی ها به برنجی که در مناطق مسطح کشت می شود برنج خیس یا برنج دشتی می گویند.
کشت برنج در هند در مناطق مرتفع این کشور نیز انجام می شود. برای این منظور آنها کوهپایه ها و تپه ها را به شکل تراس مسطح کرده و سپس برنج را می کارند. تامین آب در تراس ها به اندازه دشت نیست به همین علت به برنجی که در مناطق مرتفع کاشته می شود برنج خشک یا برنج تراس می گویند.
خاک و نیروی کار مناسب برای کشت برنج هندی
کشت برنج هندی در زمین هایی که خاکشان شامل گل و لای، شن یا ماسه است انجام می شود و این برنج می تواند خاک های اسیدی یا قلیایی را تحمل کند. با این حال زمین های حاصلخیز گلی و ماسه ای که به راحتی گل آلود شده و ترک هایی به هنگام خشک شدن در آنها ایجاد می شود برای کاشت برنج هندی ایده آل هستند. نیاز به چنین خاکی باعث می شود کشت برنج در دره های رودخانه ای، دلتاها، دشت های سیلابی و دشت های ساحلی یک محصول غالب باشد.
کشت برنج در هند فرهنگ خاص خود را دارد و چندان میانه ای با مکانیزاسیون ندارد. تقریبا تمامی مراحل اعم از آماده سازی بذر، نشاکاری، انتقال نشا به مزرعه اصلی و… توسط نیروی انسانی انجام می گیرد. از این رو این محصول بیشتر در مناطقی کشت می شود که تراکم جمعیتی بالایی دارند و نیروی کار زیاد و ارزان در دسترس می باشد.
آشنایی با روش های کشت برنج هندی
برای کاشت برنج هندی در مناطق مختلف روش های گوناگونی وجود دارد. این روش ها بسته به شرایط آب و هوایی و نوع خاک تغییر می کنند. متدهای کشت برنج هندی عبارتند از :
- متد پخش: در این روش بذرها با دست پخش می شوند. این روش در مناطقی کاربرد دارد که از نظر آب و خاک نسبتاً خشک و کم بارور هستند و نیروی زیادی برای کار در مزارع ندارند. این ساده ترین روش است که نیاز به حداقل ورودی دارد اما بازده آن نیز حداقل است.
- متد حفاری: در این روش از کشت برنج هندی شخم زدن زمین و کاشت بذر توسط دو نفر انجام می شود. این روش بیشتر در شبه جزیره هندوستان مورد استفاده قرار می گیرد. این روش نیز به نیروی کار چندانی احتیاج ندارد.
- متد نشاکاری: یکی از وش های دیگر کشت برنج در هند استفاده از نشا است. این روش بیشتر در مناطق پر باران با خاک حاصلخیز استفاده می شود و مشابه فرآیندی است که برنج کاران شمال ایران انجام می دهند. در این روش ابتدا بذرها در آب خیسانده شده و جوانه بزنند و نشا به دست بیاید. سپس این نشاها به قسمت خاصی از مزرعه که قبلا آماده شده منتقل می شوند. در این مرحله باید نشاها در آب غرق شوند. بعد از گذشت ۴ تا ۵ هفته این نشاها در مزرعه کاشته می شوند. تمامی این کارها با دست انجام شده و روشی دشوار به شمار می رود.
- متد ژاپنی: یکی از متدهایی که برای کشت برنج هندی در این کشور مورد استفاده قرار می گیرد متد ژاپنی است. این روش در مناطقی که محصول اصلی آنها برنج می باشد امتحان شده و موفقیت آمیز بوده است. در این روش که شامل استفاده از بذرهای با کیفیت و پرمحصول است، کاشت بذر در بستری پرورش یافته و انتقال نشاها به صورت ردیفی می باشد. استفاده از این روش موجب می گردد شناسایی علف های هرز و کوددهی به برنج ها راحت تر انجام گیرد. همچنین متد ژاپنی نیازمند دوز سنگین کوددهی می باشد به طوری که بازدهی بسیار بالایی برای مزارع ایجاد شود.
در نهایت اینکه بد نیست بدانید که کشت برنج هندی در مناطق گرم و مرطوب جنوب و شرق این کشور در تمامی طول سال انجام می گیرد و برداشت دو تا سه محصول در سال دور از انتظار نیست.
جالب بود
پس هندی ها هم مثل ایررانی ها برنج خور قهار هستن!
کیفیت برنجه خوب باشه ملیتش اولویت دومه
جدا از اسم شرکت ها به نظرم اکثر برنج هندی هایی که توی بازار هست، برنج خوبی هستند
برنج هندی چون ارزونه مردم فکر می کنن ریگی به کفشش هست
اصلاح میکنم. یکی جواب منو بده .چرا مث شیشه براقه برنج هندی وهمینطور یه اندازه ویکدست. درحالی ک برنج ایرانی سفیده.