حضور پدربزرگ و مادربزرگ در زندگی کودکان میتواند در تعیین شرایط روحی و عاطفی آنها نقش بسیار موثری داشته باشد. در برخی از مواقع کودکان به دلیل طلاق عاطفی پدر و مادر با مادربزرگ و پدربزرگ خود زندگی میکنند که این موضوع میتواند بسیار آسیب زننده باشد. اما کودکانی که آخر هفتهها را در خانه مادربزرگ خود میگذرانند به خوبی از نظر عاطفی اشباع میشوند. ارتباط میان نوه با مادربزرگ و پدربزرگ میتواند روی شرایط روانی هر دو طرف تاثیرگذار باشد. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با اهمیت این ارتباط به طور کامل آشنا کنیم.
انواع ارتباط پدربزرگ و مادربزرگ با نوه ها
به طور کلی ارتباط میان پدربزرگ و مادربزرگ با نوه به سه دسته تقسیمبندی میشود. هر کدام از این نوع ارتباطات میتواند تاثیر متفاوتی در رشد و تربیت نوهها داشته باشند. این سه نوع ارتباط در علم روانشناسی به شرح زیر تعریف شدهاند.
- ارتباط قدرت طلب
در این نوع ارتباط پدربزرگ و مادربزرگ دیکتاتور بوده و روابط سختگیرانهای با نوههای خود دارند. با توجه به شرایط امروز، تمایل نوجوانان به تکنولوژی و استفاده از گوشیهای موبایل، متاسفانه ارتباط صمیمانهای میان نوهها با این مادربزرگ و پدربزرگها ایجاد نمیشود. به طور کلی این افراد میخواهند ارتباط بسیار مودبانه و سختگیرانه باشد. با توجه به این موضوع شاید نوهها برای برقراری این ارتباط تمایل زیادی نداشته باشند.
- عدم وجود محدودیت در روابط
در این ارتباط پدربزرگ و مادربزرگ بسیار سهلگیرانه برخورد میکنند و هیچگونه محدودیتی را برای نوههای خود ایجاد نمیکنند. معمولا این ارتباط بیشترین آسیب را به کودکان یا نوجوانان میزند و هیچ محدودیت تربیتی برای آنها تعریف نمیکند. در این صورت کودک یا نوجوان در خانه آنها کاملا آزاد بوده و بدون نظارت والدین هر کاری که میخواهند انجام میدهند. در این ارتباط نوه هیچ مسئولیتی در قبال مادربزرگ و پدربزرگ ندارد و آنها نیز نسبت به نوه خود هیچ مسئولیتی را بر عهده نمیگیرند.
- ایجاد تعادل در روابط و رفتارها
یکی از موثرترین و بهترین ارتباطات میان پدربزرگ و مادربزرگ با نوهها، ایجاد تعادل در روابط است. در این نوع رابطه مادربزرگ و پدربزرگ نوه خود را آزاد میگذارند تا هر طور که میخواهند رفتار کنند. در عین حال محدودیتهای منطقی نیز برای نوع ارتباط خود تعریف مینمایند. به طور مثال بازی با گوشی موبایل را در خانه خود ممنوع میکنند. از طرفی در رابطه با اکثر مسائل از نوهها نظرخواهی کرده و در خصوص مسائل مختلف بحث و گفتگو مینمایند. این نوع ارتباط میتواند به رشد شخصیت کودکان و نوجوانان کمک کرده و آنها را اجتماعیتر کند.
تاثیر ارتباط پدربزرگ و مادربزرگ بر شخصیت و روحیات نوهها
ارتباط میان پدربزرگ و مادربزرگ با نوهها میتواند نقش زیادی روی آنها داشته باشد. از مهمترین تاثیرات این ارتباط روی کودکان و نوجوانان میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- معمولا کودکانی که زمان طولانی را با پدربزرگ و مادربزرگ خود میگذرانند، وابستگی زیادی به آنها پیدا میکنند.
- کودکان و نوجوانانی که با مادربزرگ و پدربزرگ خود ارتباط خوبی دارند، افراد شادتر و سرزندهتری هستند.
- این نوهها دنیای متفاوتی را تجربه میکنند و این موضوع میتواند برای آنها لذتبخش باشد.
- البته ممکن است به دلیل حمایت بیش از اندازه پدربزرگ یا مادربزرگ از نوهها، کودکان و نوجوانان حرف شنوی کمتری از والدین خود داشته باشند.
- از طرفی در برخی از مواقع به دلیل دخالت پدربزرگ یا مادربزرگ در تربیت نوهها، کودکان چند تربیتی شده و این موضوع میتواند به آنها آسیب بزند.
تاثیرات این ارتباط روی پدربزرگ و مادربزرگ
این ارتباط علاوه بر نوهها روی مادربزرگ و پدربزرگها نیز تاثیرگذاری بسیار زیادی دارد. از جمله تاثیرات این ارتباط روی آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- معمولا مادربزرگ و پدربزرگهایی که بیشتر با نوههای خود وقت میگذرانند، عمر طولانیتری دارند.
- میزان سرزندگی و امید در این افراد بسیار زیاد است.
- وابستگی شدید به نوهها و احساس مالکیت روی آنها میتواند از معایب ارتباط طولانی مدت با نوهها باشد.
- معمولا پدربزرگ و مادربزرگهایی که زیاد با نوههای خود وقت میگذرانند، عشق و محبت مورد نیاز خود را در زندگی با حضور نوههای خود پر میکنند.
- در صورتی که مادربزرگ یا پدربزرگها اگر بخواهند برای جلب توجه نوههای خود با والدین آنها رقابت کنند، ممکن است دچار رنجش و ناراحتی شوند.
نکات کلیدی در ارتباط میان پدربزرگ و مادربزرگ با نوه
از نظر علمی ارتباط عاطفی پدربزرگ و مادربزرگ با نوهها و دیدار حضوری آنها میتواند علائم افسردگی را به میزان قابل توجهی در هر دو طرف کاهش دهد. از طرفی این افراد زندگی رضایتبخشتر و شادتری را تجربه خواهند کرد. همچنین حفظ این ارتباط نقش بسیار زیادی در استحکام بیشتر خانواده و حفظ روابط پایدار میان اعضای خانواده دارد. این ارتباط کمک میکند تا علاوه بر مادربزرگ و پدربزرگها، نوهها نیز بتوانند زندگی را از دیدگاه جدید و متفاوتی ببینند.
ارتباط نوهها با پدربزرگ و مادربزرگ برای والدین آنها نیز میتواند بسیار موثر باشد. به طور کلی امروزه والدین به دلیل مشغلههای بسیار زیادی که دارند، مجبورند برخی از ساعات روز را بیرون از خانه سپری کنند. بنابراین نیاز دارند تا فردی برای مدت زمان مشخص از فرزندان آنها مراقبت کند. از طرفی اعتماد کردن به پرستار و افراد جدید ممکن است کمی سخت باشد. همچنین فرزندان به راحتی نمیتوانند با این افراد ارتباط برقرار کنند. ارتباط نزدیک مادربزرگ و پدربزرگ با نوهها علاوه بر تاثیرات فوق میتواند این مشکل را نیز به راحتی برطرف نماید. علاقه بالای میان آنها در کنار اعتماد والدین به پدر و مادرشان موجب میشود تا بتوانند فرزندان خود را با خیال راحت به آنها بسپارند.