ایجاد آرامش در خانواده از مهمترین راهکارهایی است که از ناهنجاریهای اجتماعی جلوگیری میکند. متاسفانه اکثر افرادی که در جامعه مرتکب جرم میشوند یا در معرض سوء استفاده احساسی قرار میگیرند، کسانی هستند که خانواده صمیمی و آرامی ندارند. والدینی که وقت خود را با یکدیگر و در کنار فرزندانشان میگذرانند معمولا فرزندان مستقل و محکمتری به جامعه تحویل میدهند. جالب است بدانید که اکثر روانشناسان و محققان اجتماعی دلیل اصلی پرخاشگری، تمایل به انجام جرم، ضعف احساسی، عدم اعتماد به نفس و عزت نفس را نبود ثبات و آرامش در خانواده معرفی کردهاند. به همین دلیل است که ایجاد آرامش و حفظ آن در خانواده از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در ادامه شما را با مهمترین و موثرترین راهکارهای ایجاد آرامش در خانواده آشنا خواهیم کرد.
استراتژی های ایجاد آرامش در خانواده
بسیاری از افراد در بخش قابل توجهی از مسائل با اعضای خانواده خود در اختلاف هستند و همین موضوع موجب بحث میان آنها میشود. برای پیشگیری از این اختلافات و بحثها میتوان از چند استراتژی کلیدی و کاربردی بهره برد. مهمترین آنها عبارتند از:
- ببخشید
برای ایجاد آرامش در خانواده سعی کنید بیشتر از آن که بخواهید بجنگید به صحبت اعضای خانواده گوش دهید. در برخی از مواقع ممکن است شرایط سخت کاری، تصادف در خیابان، بارش باران روی پرونده تحصیلی و … موجب شود تا افراد احساس کنند که بدترین روز خود را پشت سر گذاشتهاند. بنابراین زمانی که شما بابت لباسهای افتاده روی مبل، گذاشتن لیوان روی میز پذیرایی و … به آنها تذکر میدهید، از کوره در میروند. به همین دلیل سعی کنید خودتان را جای طرف مقابل گذاشته و با درک این شرایط او را ببخشید.
- رهبر صلح بودن
به جای اینکه منتظر باشید دیگران برای ایجاد آرامش در خانواده اقدام نمایند، خودتان رهبری این موضوع را برعهده بگیرید. بررسی نمایید که چگونه میتوانید آرامش را در خانواده خود جاری کنید. به طور مثال گفتگوهایی که به قضاوت دیگران میپردازد و ممکن است میان اعضای خانواده اختلاف و بحث ایجاد نماید را از جمعهای خانوادگی دور کنید. از طرفی سعی کنید زمان مشخصی را برای صرف غذا در نظر گرفته و قانون بگذارید که همه باید با یکدیگر غذا بخورند.
- برای پاسخ به سوالات آماده باشید
ممکن است برای شما پیش آمده باشد که وارد جمع دوستانه شدهاید و آنها سوالات حساس و مخرب از شما میپرسند. به طور مثال به شما می گویند که “چرا همسرت آنقدر آدم ساکتیه؟ حوصلت تو خونه سر نمیره؟”. مطمئن باشید که در این شرایط همسر شما منتظر است تا جواب شما را بشنود. سعی کنید در نهایت احترام به سوالکننده بگویید که از این ویژگی و شرایط همسرتان کاملا راضی هستید. این کار موجب میشود تا همسرتان نیز نسبت به شما و خانواده احساس بهتری داشته باشد.
موثرترین راهکارهای حفظ آرامش در خانواده
اگر به دنبال آرامش در خانواده هستید باید برای رسیدن به آن تلاش کنید. راهکارهای زیر از جمله کارهایی هستند که برای رسیدن به آرامش خانواده، میتوانند به شما کمک کنند.
- صبور باشید
صبر و ملایمت میتواند درمان قطعی برای هرگونه مشکلات ریشهدار باشد. به همین دلیل زمانی که میان افراد درگیری ایجاد میشود، صبر و زمان مشکل آنها را برطرف میکند. از آنجایی که اعضای خانواده افرادی با طرز فکرهای مختلف هستند، ممکن است اختلاف نظر میان آنها ایجاد شود. در این صورت با صبور بودن و عقب نشینی میتوان دقیقتر به موضوع نگاه کرد و راه حل درستی را برای رفع مشکل انتخاب نمود.
- هرگز توهین نکنید
توهین کردن میتواند اصلیترین دلیل از بین رفتن آرامش در خانواده باشد. زمانی که شما در مواقع عصبانیت از کلمات توهینآمیز استفاده میکنید، این کلمات کدورت ایجاد نموده و دیگران را ناراحت میکند. بنابراین به مرور زمان ارزش و احترام خود را از دست خواهید داد. زمانی که احترام و ارزشمندی میان اعضای یک خانواده از بین برود، احساس آرامش نیز به همراه آن از زندگی میرود.
- اشتراک گذاری را تمرین کنید
شما یک خانواده هستید و برای حفظ آرامش در خانواده نیاز دارید تا اشتراکگذاری شادیها را بیاموزید. برای اینکه بتوانید احساس صمیمیت و آرامش بیشتری در فضای خانوادگی خود ایجاد کنید، تفریح و خوشگذرانی را با یکدیگر به اشتراک بگذارید. احساس خوشحالی در کنار دیگر افراد به شما کمک میکند تا احساس بهتری نسبت به آنها داشته باشید. بنابراین سعی کنید این احساس مثبت را در کنار خانواده به دست آورید.
- دیدگاه خوب داشته باشید
برخی از افراد دائما احساس میکنند که دیگران با آنها دشمن بوده و به منفعتشان توجهی نمیکنند. اگر به دنبال آرامش در خانواده هستید، باید این دیدگاه را به طور کامل کنار بگذارید. زیرا انسانها نظرات مختلفی دارند و هر کدام برای نظر خود ارزش قائل هستند. شما نیز منطقی و با دید مثبت به نظرات اعضای خانواده خود گوش دهید و نظرات خود را نیز بیان کنید.
تکنیک های طلایی برای ایجاد آرامش در خانواده
تکنیکهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند برای ایجاد آرامش در خانواده به شما کمک کنند. بنابراین اگر به دنبال حفظ آرامش هستید و میخواهید خانواده خوشبختی داشته باشید، بهتر است این تکنیکها را جدی بگیرید.
- واقعیتهای زندگی را بپذیرید و به جای تغییر دیگران روی تغییر دادن خودتان تمرکز کنید.
- زمانی که اعضای خانواده در حال صحبت با شما هستند به دقت حرفهایشان را گوش دهید. این کار موجب میشود تا موضوع را درست متوجه شوید و واکنش اشتباهی از خود بروز ندهید.
- برای حفظ آرامش در خانواده باید قدرت عذرخواهی کردن داشته باشید و در مواقع لازم اشتباه خود را بپذیرید. در این صورت سایر افراد متوجه خواهند شد که چقدر برای آنها ارزش قائل هستید.
- هرگز حتی با لحن شوخی نیز یکدیگر را تحقیر نکنید و نقاط ضعف اعضای خانواده را در حضور دیگران بازگو نکنید.
- ساختار خانواده را یک ستون در نظر بگیرید که لغزش آن میتواند موجب ریختن بنا شود. بنابراین هرگز سعی نکنید که از خانواده دور شوید. بهتر است برای تفریحات، جمعهای مسافرتی و… خانواده را در اولویت خود قرار دهید.
واقعا آرامش در میان خانواده یکی از مهمترین المانهایی است که تاثیر موثری در خیلی از تصمیمات و … دارد و تمرین این راهکارها برای ایجاد این آرامش در تمام اعضای خانواده را واقعا توصیه میکنم و ممنون از این مطلب عالی برای آگاهی دادن به خانوادهها