ذرت بو داده، پفیلا یا پاپ کورن در حال حاضر یکی از محبوب ترین تنقلات جهان است. سینما رفتن، مهمانی های تولد، دورهمی ها و… بدون پاپ کورن انگار چیز کم دارد. چه بسیار کسانی که دیدن فیلم بدون خوردن ذرت بو داده اصلا به آنها نمی چسبد!
وقتی ذرت های طلایی را داخل ظرف می ریزید و بعد از مدتی صدای ترق ترق و پف کردن آنها بلند می شود، الحق یکی از زیباترین و دوست داشتنی ترین صداهاست؛ اما تا به حال شده که برایتان این سوال ایجاد که چرا ذرت پف می کند؟ راز تبدیل دانه های سخت ذرت به پاپ کورن نرم و خوشمزه چیست؟ اگر تا به حال جوابی برای آن نیافتید پس با ما همراه شوید تا به این راز پی ببرید.
تاریخچه ذرت بوداده
جالب است بدانید خوردن پاپ کورن مربوط به الان یا چند سال اخیر نیست، بلکه مردم مکزیک چیزی حدود ۵ هزار سال پیش این تنقلات را تهیه و میل می کردند. آن هم زمانی که بشر هنوز ظرف را نساخته بود! احتمالا آنها دانه های ذرت را در آتش می انداختند و وقتی پف کردند می خوردند، اما اینکه چطور آنها را از میان آتش جمع می کردند نامعلوم است. مردم مکزیک با استفاده از جهت پرتاب و شکل گل ذرت حتی فال هم می گیرند! بنابراین پیداست که ذرت بوداده یا پاپ کورن از قدیم جایگاه ویژه ای داشته است.
نخستین دستگاه ساخت پاپ کورن در سال ۱۸۸۵ ساخته شد. در آن زمان این وسیله به خاطر قیمت مناسبی که داشت مورد استقبال مردم قرار گرفت، اما می توان بیشترین دوره مصرف پاپ کورن را مربوط به جنگ جهانی دوم دانست. در این زمان در اروپا و آمریکا کمبود شکلات وجود داشت (زیرا شکر مورد نیاز این صنعت به جبهه های جنگ ارسال می شد) و به همین جهت مردم به مصرف ذرت بو داده روی آوردند؛ به طوری که میزان مصرف آن سه برابر شد.
یکی از مزیت های ذرت بو داده در آن است که حتی بدون استفاده از دستگاه و تنها به کمک یک قابلمه در منزل نیز قابل تهیه است. این نکته را هم در نظر داشته باشید هر ذرتی برای درست کردن پاپ کورن مناسب نیست.
چرا ذرت پف می کند؟
بر می گردیم به بحث اصلی و پاسخ به این سوال که چرا ذرت پف می کند، یعنی چه فرآیندی در آن رخ می دهد که کلا تغییر شکل می دهد. علت این پدیده بسیار ساده است و به آب موجود در دانه های ذرت مربوط می شود. در واقع در مغز دانه های سخت ذرت بین ۱۳ تا ۱۴ درصد وزنش آب وجود دارد، همچنین نوعی نشاسته نیز در ترکیبات هسته ذرت شناسایی شده است.
وقتی که ذرت حرارت می بیند آب داخل دانه به تدریج گرم و گرم تر شده و منبسط می شود، در نهایت نیز به بخار تبدیل می شود. انرژی حاصل از این بخار به پوسته فشار می آورد و بالاخره مقاومتش از هم شکسته شده و می ترکد. ترکیدن ذرت همانا و خروج نشاسته سفید رنگ درون هسته نیز همانا. حرارت این نشاسته را نیز به شکل مایع در می آورد اما همین که دانه ذرت ترکید نشاسته خیلی سریع در مجاورت هوا سرد می شود و بدین ترتیب پاپ کورن معروف شکل می گیرد.
شاید این سوال برایتان ایجاد شود که سایر دانه های غلات همچون برنج یا گندم نیز مقدار قابل توجهی آب دارند پس چرا آنها اینگونه پف نمی کنند. اول اینکه حجم آب ذرت خیلی بیشتر از این غلات است و دوم اینکه دانه های ذرت پاپ کورن پوسته خیلی محکمی دارند و در شرایط عادی آب داخل هسته خیلی دیر از بین می رود. دقیقا به همین علت است که دانه های کهنه ذرت یا آنهایی که درز دارند به خوبی پف نمی کنند.
عقیده جالب مردم بومی درباره پف کردن ذرت
مکزیک و پرو در دنیا به عنوان خاستگاه ذرت شناخته می شوند. به طور کلی مردم آمریکای مرکزی و جنوبی از این دانه به وفور استفاده می کنند، اما بد نیست بدانید آنها درباره اینکه چرا ذرت پف می کند عقیده جالبی دارند؛ در واقع آنها این پدیده را ناشی از یک دلیل علمی نمی دانند و برای آن دلیل خاص و بامزه خود را دارند.
بومیان معتقدند در مغز دانه های ذرت موجودات ریزی زندگی می کنند، هنگامی که دانه ها در معرض حرارت قرار می گیرند این موجودات به دلیل خراب شدن خانه و کاشانه شان عصبانی می شوند و به همین دلیل با خشم از دانه بیرون می پرند! احتمالا این موجودات ریز به منظور اعتراض از ذرت بیرون می آیند اما متاسفانه خیلی زودتر از حد تصور سفت و تبدیل به پاپ کورن می شوند!! قطعا موجودات ریز بومیان همان نشاسته موجود در ذرت است.
جمع بندی
علت پف کردن ذرت و ایجاد پاپ کورن آب و نشاسته موجود در هسته ذرت است. حرارت باعث بالا رفتن دما و قدرت آب شده و در نتیجه پوسته ذرت می ترکد و نشاسته بیرون می ریزد. اما برای تهیه ذرت بو داده آب هسته ذرت نباید کمتر از ۱۳ درصد باشد وگرنه پف نمی کند.
از مطالب مفیدتون سپاسگذارم