سفت شدن برنج یکی از مشکلاتی است که در حین پخت برنج ممکن برای خانم های خانه دار بارها پیش آمده باشد. این مساله به ویژه برای خانم های جوانی که به تازگی تشکیل زندگی داده و شروع به آشپزی کرده اند می تواند دردسر ساز باشد. به هر حال هیچ عروس خانمی دوست ندارد جلوی همسر یا فامیل های همسر یک برنج سفت و خشک بگذارد و کلی نگاه های معنی دار را تحمل کند! اما علت چیست؟ چرا برنج سفت می شود ؟ چه عواملی باعث خشک شدن برنج بعد از پخت می شوند؟ اگر شما نیز جز کسانی هستید که دچار این مشکل شدید و دنبال پاسخ می گردید پس با ما همراه باشید.
جوشاندن کم یکی از عوامل سفت شدن برنج
اگر برنج را به صورت آبکش درست می کنید باید مدت زمان کافی برای جوشاندن برنج در آب را در نظر داشته باشید. یکی از عوامل سفت شدن برنج کم جوشاندن آن پیش از آبکشی است. بیشتر آشپزها هنگامی که برنج را به صورت آبکش درست می کنند از ترس اینکه برنج شفته نشود آن را کم می جوشانند و به اصطلاح از این ور بام میفتند. غافل از اینکه همین سهل انگاری موجب سفت شدن برنج و خراب شدن نتیجه ی کار آنها می شود. در اثر جوشاندن کم دانه های برنج به صورت زنده باقی می مانند و حتی هنگام دم کشیدن نیز آنطور که باید و شاید نرم نمی شوند و برنج در نهایت سفت و خشک می شود. البته مدت زمان لازم برای جوشاندن برنج ها ثابت نیست و از برنجی به برنج دیگر متغیر است. بنابراین تجربه و امتحان در اینجا نقش بسیاری دارد. یک آشپز خوب با امتحان کردن و قلق گیری مدت زمان لازم برای جوشاندن برنج را پیدا کرده و از شفته شدن یا سفت شدن برنج جلوگیری می کند.
کم ریختن آب در برنج کته و سفت و خشک شدن برنج
یکی از عوامل سفت شدن برنج کته آب کم است. در برنج کته برخلاف آبکش از جوشاندن و صاف کردن برنج خبری نیست. همانطور که می دانید در برنج کته آب را داخل برنج می ریزند و اجازه می دهند دانه های برنج در آب بجوشند تا زمانی که آب تبخیر شود. طبیعی است که در چنین حالتی اگر به اندازه ی کافی داخل برنج آب نریزید منجر به سفت شدن برنج می گردد. در برنج کته باید میزان آب متناسب با برنج باشد تا از پس نرم کردن دانه های آن بربیاید. در غیر اینصورت حتما برنج سفت می شود.
تبخیر کامل آب در برنج کته
یکی از اشتباهاتی که بعضا خانم های جوان در حین پختن برنج کته مرتکب می شوند این است که آنقدر زمان می دهند تا آب برنج کاملا کشیده شود. اما بد نیست بدانید که این کار کاملا اشتباه است و باعث سفت شدن برنج شما می شود. حتما می پرسید چطور؟ پاسخ ساده است. وقتی برنج کته درست می کنید بعد از اتمام آب روی آن دم کنی قرار می دهید تا دم بکشد. در این حالت آنچه باعث دم کشیدن برنج می شود بخار آبی است که داخل ظرف جمع می شود. حال اگر آب برنج تا قطره ی آخر تبخیر شده باشد پس بعد از گذاشتن دمکن بخار لازم برای دم کشیدن و نرم شدن برنج باید از کجا بیاید؟ بنابراین برای جلوگیری از سفت شدن برنج کته پیش از آنکه تمام آب آن تبخیر شود دمکنی را روی قابلمه بگذارید. البته توجه داشته باشید مقدار آب باقی مانده ی برنج نباید زیاد باشد و گرنه برنجتان شفته می شود. همین که مقدار کمی آب کف قابلمه باقی مانده باشد کافی است.
روغن کم و سفت شدن برنج
کم و یا اصلا نریختن روغن یکی از عواملی است که باعث می شود برنج سفت شود. درست است که زیاده روی در مصرف روغن صحیح نیست اما متاسفانه برنج جز آن دسته از غذاهایی است که بدون روغن سفت و خشک می شود. البته منظور این نیست که در ریختن روغن افراط کنید. نه به هیچ عنوان، منظور این است که سفت شدن برنج می تواند ناشی از روغن ناکافی باشد. بنابراین هنگام پخت برنج در نظر داشته باشید به اندازه ی کافی روغن بریزید تا یک برنج خشک طبخ نکنید. در برنج کته روغن را از همان ابتدا اضافه کنید تا به خورد دانه های برنج برود و مانع سفت شدن آنها شود. در مورد برنج آبکش مقدار کمی روغن ته قابلمه بریزید و مابقی روغن را بعدا داغ کرده و روی برنج در حال دم بریزید.
بالا بردن شعله عامل دیگر سفت شدن برنج
بالا بردن شعله نیز یک عامل برای سفت شدن برنج می باشد. عاملی که شاید اصلا به چشم نیاید و مهم دیده نشود. در حالی که کاملا برعکس است و تنظیم شعله یک عامل مهم در پخت برنج است. اگر هنگام پخت برنج کته شعله را خیلی بالا بکشید آب برنج زودتر از حد لازم تبخیر می شود و همین امر موجب سفت شدن برنج می گردد. زیرا دانه های برنج به اندازه ی کافی داخل آب نپخته اند. همچنین در مورد برنج آبکش اگر شعله را بالا بکشید ممکن است پیش از آنکه برنج بخار کند و دم بکشد ته قابلمه سوخته و شما مجبور به کم کردن بیش از حد شعله شوید. عدم وجود بخار کافی داخل قابلمه نیز می تواند باعث سفت شدن برنج شود.
باز کردن بیش از حد در قابلمه
اگر هنگام دم کردن برنج در قابلمه را بیش از حد باز کنید بخار برنج به طور کامل خارج می شود و به اصطلاح برنج سرد می شود. در نتیجه برنج به خوبی دم نمی کشد و سفت شدن برنج نیز در این حالت بسیار محتمل است. پس هنگام دم کشیدن برنج حداقل تا ۲۰ دقیقه در قابلمه را بر ندارید.
برنج ایرانی یکم مشکل زا هست تو پخت اما پاکستانی و هندی نه. من همیشه یکم هندی قاطی برنج میکردم که خوب دراد. حالا برنج پاکستانی میریزم قاطیش. پاکستانیام کیفیتشون خوب شده اصلا معلوم نمیشه ایرانی نیست
هیچی مثل برنج هندی نمیشه توی پخت. سفت هم بشه هرقدر آب و روغن بریزی بازم خوب درمیاد. اما امان از برنج ایرانی که اگه سفت دراد قطع به یقین بعد از اضافه کردن آب برنج شفته تحویل میگیری.
برنج در حال پخت اگه سفت باشه، یه ذره آب بریزید توش و درشو بدون دم کنی بذارید. بعد زیر شعله رو زیاد کنید تا دم بده. یه مدت گذشت دم کنی بندازید و زیرش رو کم کنین. البته قبلش مطمئن شید جاش تنگ نباشه!
دیگه برنج رو که همه بلدن درست کنن. تازه کارام یکم هندی بزنن قاطیش که اگه آب اظافه ریختن هم طوری نشه
مطلب مفیدی بود، ممنون از خوشبخت
هیچی مثل برنج ایرانی نمیشه توی پخت. خیلی راحته خیلی هم خوش فرم اما باید بلد باشی 😊
من که ۱۶ سالمه تمام غذا ها رو و…. بلدم حالا شما ها میگید سخته 😁