نگهداری از برنج و جلوگیری از آفت زدن آن مساله ای که تقریبا تمامی ایرانیان با آن رو به رو هستند. شاید برای همه پیش آمده باشد که هنگامی که قصد دارید از برنج استفاده کنید متوجه وجود حشراتی در آن شده باشید. حشراتی قهوه ای رنگ که در برنج حرکت کرده و منظره ی بسیار بدی به وجود آورده اند. این اتفاق ممکن است بدتر شده باشد و حتی برنج شما کرم زده باشد! کرم های سفید رنگی که حتی به سختی قابل تشخیص از برنج هستند و جدا کردن آنها خیلی به سختی انجام میگیرد.
از آنجا که برنج یکی از غذاهای اصلی ما ایرانیان میباشد معمولا هرساله در زمان مشخصی به اندازه مصرف سالانه و یا حداقل چند ماهه نسبت به خرید برنج اقدام میشود. در چنین شرایطی نگهداری از برنج و حفظ آن در مقابل آفت و سایر خرابی ها بسیار مهم است. نگهداری از برنج برای تجار برنج و کسانی که مجبورند برنج را در انبار نگهداری کنند نیز بسیار اهمیت دارد. بنابراین مهم است که نکات صحیح نگهداری از برنج به طور کامل آموزش داده شود تا میزان خرابی برنج به حداقل مقدار ممکن برسد. البته ذکر این نکته خالی از فایده نیست که برخی از برنج های خارجی مانند هندی و یا پاکستانی به دلیل ساختاری که دارند کمتر دچا آفت می شوند اما برنج ایرانی بیشتر در معرض خطر آفت است و باید به خوبی از آن نگهداری شود.
انتخاب مکان مناسب برای نگهداری از برنج در منزل یا انبار
اولین نکته ای که برای نگهداری از برنج باید مد نظر قرار دهید انتخاب مکان مناسب است. جایی که برای نگهداشتن برنج ها انتخاب میکنید به هیچ عنوان نباید مرطوب و گرم باشد. زیرا این دو عامل به شدت برای برنج مضر هستند و شرایط مناسبی برای رشد شپشک ها و آفت های برنج فراهم میکنند. همچنین برنج ها نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار داشته باشند زیرا آفتاب علاوه بر گرم کردن برنج ها و مهیا کردن شرایط رشد شپشک موجب پوک شدن و در نتیجه پودر شدن برنج نیز میگردد. نکته ی دیگر اینکه برنج ها را در مکانی قرار دهید که تهویه ی هوای مناسبی داشته باشد و برنج ها در معرض هوای تازه باشند. به طور کلی میتوان گفت برای نگهداری برنج مکانی را انتخاب کنید که آفتاب گیر نباشد، رطوبت نداشته باشد و هوا در آن جریان کافی داشته باشد.
چیدمان صحیح برنج ها
شاید تصور کنید اگر مکان مناسبی برای نگهداری از برنج انتخاب کنید کار تمام است و به هر شکلی برنج ها را در انجا قرار دهید مهم نیست. اما سخت در اشتباهید حتی چیدمان برنج ها نیز برای نگهداری صحیح از آنها اهمیت خاص خود را دارد.
برای نگهداری از برنج به هیچ عنوان برنج ها را روی زمین قرار ندهید زیرا کیسه های برنج ممکن است رطوبت زمین را جذب کرده و مهم تر اینکه ممکن است مورد حمله ی حیوانات مضری همچون موش و مورچه قرار بگیرند. (بیشتر در انبارها که حجم انبوهی برنج وجود دارد و این حیوانات میتوانند به راحتی لانه بسازند). کیسه ها را حدود ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر بالاتر از سطح زمین قرار دهید و آنها را بر روی قفسه های مشبک قرار دهید تا هوا در زیر کیسه ها نیز جریان داشته باشد. و آخر اینکه هرگز برنج ها را به دیوار نچسبانید تا هوا به طور کامل در اطراف کیسه ها در جریان باشد.
ظرف مناسب برای نگهداری از برنج ها
سعی کنید که برنج را در کیسه های نخی نگهداری کنید زیرا این کیسه ها خودشان بخش عمدهای از رطوبت برنج را جذب میکنند و کمتر دچار آفت می شود. سعی کنید برنج را در کیسه های کوچکتر مانند ۱۰ کیلویی نگهداری کنید زیرا هرچه حجم برنج موجود در کیسه کمتر باشد رطوبت بیشتری از آن توسط کیسه جذب می شود.
حتی الامکان برای نگهداری از برنج از ظروف یا کیسه های پلاستیک استفاده نکنید زیرا این جنس از ظروف یا کیسه گرما و رطوبت را در خود نگهداشته و روند خرابی برنج را تسریع میکنند. البته اگر برای مصرف کوتاه مدت در آشپزخانه برنج را داخل ظروف پلاستیکی یا شیشهای بریزید مشکلی پیش نمی آید فقط مراقب باشید پیش از ریختن برنج داخل آنها کاملا خشک باشند.
روشهای سنتی نگهداری از برنج
یکی از نکات صحیح نگهداری برنج گذاشتن مواد خاصی داخل کیسه های برنج می باشد. موادی مانند سیر، فلفل، زنجفیل، زردچوبه، برگ نعنا و برگ درخت تسبیح (این برگ را میتوانید از عطاری تهیه کنید). البته ریختن این مواد پس از مشاهده ی آفت نمی تواند آنها را از بین ببرد اما میتواند تا حد زیادی جلوی رشد آنها را بگیرد.
یکی دیگر از موادی که برای نگهداری از برنج و جلوگیری از آفت زدگی آن استفاده می شود قرص برنج است. این قرص را میتوانید از عطاری تهیه کنید اما هنگام استفاده از آن باید نهایت احتیاط را به کار ببرید، زیرا این قرص دارای ترکیبات سمی بسیار خطرناکی است و چنان چه به اشتباه خورده شود می تواند عوارض مرگباری به دنبال داشته باشد. هرگز این قرص را داخل برنج خرد نکنید و یا آن را مستقیما داخل کیسه ی برنج قرار ندهید. تا آنجا که امکان دارد از قرص برنج استفاده نکنید اما چنان چه مجبور شدید روی یک جعبه ی چوب کبریت خالی چند سوراخ ریز ایجاد کنید و قرص را داخل آن بگذارید، سپس این جعبه را داخل کیسهی برنج بیاندازید.
بهترین راه برای از بین بردن آفت
اگر با وجود رعایت تمام نکات صحیح نگهداری از برنج بازهم برنج شما دچار آفت و شپشک شد بهترین کار آن است که برنج ها را از مکانی که هستند خارج کرده و مکان را به طور کامل سم پاشی و پاکسازی کنید. (در منزل می توانید از حشره کش به مقدار کمی استفاده کنید.)
برنج ها را از کیسه خارج کرده و در یک جای خشک و مقابل آفتاب پهن کنید تا شپشک های زنده از برنج خارج شوند. البته برنجها را خیلی جلوی آفتاب قرار ندهید زیرا همانطور که گفتیم پوک میشوند. شپشک های مرده نیز هنگان شست و شوی برنج از آن خارج میشوند.
چنان چه برنج شما دچار کرم زدگی شده است میتوانید با الک کردن برنج این کرم ها را جدا کنید. بعد از نجام این کارها برنج ها را مجددا داخل کیسه های خشک بریزید و داخل آنها موادی را که قبلا ذکر کردیم قرار دهید تا دیگر دچار آفت نشوند.
میشه کمی در مورد از بین بردن آفت توضیح بیشتری بدید؟
از روش های مختلفی می توان استفاده کرد، از قرص برنج می توانید استفاده کنید یا از سیر و نمک هم می توانید استفاده نمایید
ما برنج هامون رو توی کیسه های پلاستیکی نگه می داشتیم، و زود زود خراب میشد، الان فهمیدم دلیلش رو
چه مطلب جالبی. خیلی چندش آوره که هر دفعه آدم برنج میشوره کلی حشره و کرم ازش بیاد بیرون. من گاها اشتهام کور میشه. حالا ببینیم روش های شما جواب میده یا نه!
پارسال برنج های درجه یکم رو داخل گونی ۲۰ کیلویی گذاشتم و اومدم تهران. ۶ ماه بعد وقتی سر زدم دیدم موش رفته سراغش. واقعا مطلب خوبی بود!
سلام. نگهداری برنج . یکی از بهترین راهکار ها برای نگه داری برنج مخلوت کردن نمک است نه حشره ای در ان رشد می کندنه خراب می شود .. رطوبت اثری ندارد اول یک سطل پلاستیکی درب دار تهیه می کنیم کمی برنج کمی نمک تا پرشدن سطل ادامه می دهیم هر ده کیلو برنج دوکیلو نمک ..بهتر است از نمک فله بدون ید استفاده کنیم ..که هر ده کیلو نمک حدود نه هزار تومان قیمت دارد
لایک. کامل بود.
وای نه من نمیتونم کرم برنج رو با الک بگیرم دلم ریش میشه 🙁
کامل ترین مقاله ای بود که در مورد نگهداری برنج خوندم. مرسی