با پیشرفت تکنولوژی و به وجود آمدن تولیدی ها و کارخانه های مختلف، حتی کوچکترین مواد غذایی هم قابل تهیه از فروشگاه است. شاید زحمت ها کم شده باشد و دیگر لازم نباشد مانند گذشته وقت زیادی را به تولید مواد خوراکی خانگی مانند رب گوجه فرنگی یا خیارشور اختصاص دهیم، اما هنوز هم هیچ محصول کارخانه ای، جای محصول خانگی و سالم را نمیگیرد. بسیاری از افراد دوست دارند در این شرایط خودشان خوراکی های خانگی درست کنند. به عنوان مثال خیارشور. آیا شما هم میخواهید نحوه درست کردن آن را بدانید؟ قبل از هر چیز باید اطلاعات کافی راجع به خیار مناسب خیارشور به دست آورید. مهمترین نکته در تهیه خیارشور همین مرحله است. همراه ما باشید، تا به دانسته های شما درباره تولید خیارشور افزوده شود.
اهمیت انتخاب خیار در خیارشور
همیشه در هر کار و مسیری، باید مصالح و مواد اولیه مناسب آن کار را انتخاب کنید، تا به نتیجه درست برسید. به عنوان مثال در ساختمان سازی، انتخاب نوع سنگ، آجر، خاک و سیمان بسیار اهمیت دارد. این قاعده در خوراکی های خانگی نیز جاری است. انتخاب خیار مناسب خیارشور مهمترین بخش در درست کردن خیارشور است. خیارها وابسته به نوع پرورش، زمینی که در آن رشد میکنند، خاک آن زمین و مقدار آبی که میخورند، انواع مختلفی دارند. اما هر خیاری را نمیتوان برای خیارشور استفاده کرد. بسیاری از خیارها مناسب برای سالاد و یا مهمانی هستند، اما مناسب خیارشور نیستند.
درست کردن خیارشور خانگی مزایای خوبی دارد. اولین ویژگی آن، صد در صد سالم بودن است. خیارشور خانگی مواد نگهدارنده و طعم دهنده های مختلف ندارد. این محصول اگر در خانه درست شود، فرایند طبیعی تبدیل خیار به خیارشور را طی میکند اما در کارخانه به این صورت نیست. نوعی دیگر از خیارشورهایی که عرضه میشود به صورت فله است. از خرید خیارشور به این صورت خودداری کنید. این محصولات غالبا در کارگاه های زیر زمینی تولید میشوند و بدون شستشو، همراه با گل و لای به مرحله تبدیل میرسند. درست کردن خیارشور در خانه، کاری بسیار ساده، کم هزینه و آسان است. اما ابتدا باید خیار مناسب خیارشور را بشناسید.
چه خیاری برای تهیه خیارشور مناسب است؟
همانطور که دانستید، هر خیاری را نمیتوان برای خیارشور استفاده کرد. اگر میخواهید در فصل سرد زمستان، در کنار غذای خوشمزه و لذیذ خود، خیارشورهای باکیفیت و خوش خوراک داشته باشید، باید از خیار مناسب خیارشور استفاده کنید. خیارهای موجود در بازار دو نوع گلخانه ای و مزرعه ای هستند. خیارهای گلخانه ای گزینه ای مناسب برای خیارشور گرفتن نمیباشند. شاید این خیارها ظاهری جذابتر و ریشه ای پر بار تر داشته باشند. اما باز هم برای خیارشور گرفتن مناسب نیستند. به چند دلیل. خیارهای گلخانه ای، مقاومت کمی در برابر آفت ها دارند. به این دلیل که آنها در فضایی بسته و در فصل های پاییز و زمستان پرورش مییابند. تولید کننده مجبور است برای مراقبت از این محصولات، از سم های قوی تری استفاده کند. این سموم در جان خیار نفوذ میکند. دفع کامل این سم ها از خیار، مدت زمان طولانی لازم دارد. اگر از این خیارها برای خیارشور استفاده کنید، در واقع از سموم گلخانه ای نیز بهره مند خواهید شد.
آثار این سموم میتواند به بیماری های عفونی، آلرژی ها مختلف، مسمومیت های غذایی و بیماری هایی مانند آسم، ختم شود. از طرفی، خیار مناسب خیارشور باید بتواند با باکتری های محیطی برای تبدیل، سازگاری داشته باشد. این ویژگی ها در خیارهای گلخانه ای وجود ندارد و میتوانند باعث کپک زدگی محصول شوند.
پس از خیار مزرعه ای استفاده کنید. اما باز هم دقت کنید، هر خیار مزرعه ای هم گزینه عالی برای خیارشور نیست. تبدیل خیار به خیارشور توسط باکتری های خاصی انجام میشود. خیار مناسب خیارشور باید پذیرنده این باکتری ها باشد. برای انتخاب خیار مناسب، نکاتی را باید مد نظر بگیرید.
- خیارها، قلمی و در سایزهای کوچک باشد
- بدون هیچ گونه کپک زدگی و کرم خوردگی باشد
- تازه و ترد و سفت باشد
- رنگ سبز روشن داشته باشد
- لزج، نرم و چروکیده نباشد
- خیارهایی انتخاب کنید که آب زیادی خورده باشند
با رعایت این ویژگی ها میتوانید خیار مناسب خیارشور را به دست آورید. برای اینکه متوجه اهمیت بالای انتخاب صحیح خیار شوید، کافیست یک مقدار خیار با ویژگی های گفته شده را برای تدیل شدن به خیارشور آماده کنید و در کنار آن در یک ظرف دیگر، از خیارهای معمولی استفاده کنید. در نهایت مقایسه کنید و متوجه کیفیت، طعم، عطر و حتی سالم بودن محصول بشوید.
چند نکته مهم
- از خیار های کپک زده پرهیز کنید
خیارهایی که دارای کپک هستند در روند تبدیل شدن به خیارشور به سرعت فاسد میشوند و باقی خیارها را فاسد میکنند. این اتفاق در بلند مدت ممکن است به سرطان نیز ختم شود.
- گل و لای را جدا کنید
قبل از آنکه خیار مناسب خیارشور را برای تبدیل شدن خیارشور آماده کنید، دقت کنید که گل و لای و کثیفی های خیار را به خوبی بشویید. این گل و لای میتواند باعث بروز بیماری های گوارشی شود و یا مسمومیت های غذایی را ایجاد کند.
- خیار تازه تر، خیارشور خوشمزه تر
اگر به دنبال تهیه خیارشور خوشمزه و لذیذ هستید، از خیارهای تازه تر استفاده کنید. این خیارها سفت تر هستند و در طول مدت زمان پلاسیده نمیشود. از ویژگی های یک خیارشور خوب، ترد بودن آن است.
- بیش از اندازه خیارشور را شور نکنید
طبق استانداردهای خوراکی، شوری در خیارشور نباید بیش از ۱۰ درصد باشد. خیارشورهای فله ای این قانون را رعایت نکرده و از شوری بیش از اندازه ای برخوردار هستند که باعث ایجاد ضرر و زیان فراوان به سلامتی میشود.
- به خوبی نگهداری کنید
بعد از آنکه تمام مراحل تهیه خیارشور را از، انتخاب خیار مناسب خیارشور، تا تبدیل شدن به محصول نهایی، پشت سر گذاشتید، لازم است در نگهداری محصول مراقب باشید. خیارشور را دور از نور خورشید در دمای یخچال قرار دهید. از شستن بیش از اندازه آنها پرهیز کنید. دست خود یا قاشق چرب را درون ظرف خیارشور نکنید. در صورت مشاهده قارچ و کپک درون ظرف خیارشور، از استفاده آن پرهیز کنید.
من که هرچی خیارشور درست میکنم کپک میزنه
سلام. خیارشوری که تهش بریده شده بعد اینکه توی سرکه گذاشتیم خراب میشه؟