رب گوجه از سری محصولاتی است که نقش بسیاری پررنگی در زندگی خوراکی انسان ها دارد. در واقع یکی از اصلی ترین طعم دهنده ها و پایه ای ترین مکمل های غذایی رب گوجه است. این محصول از محبوبیت بسیار بالایی در بین خانواده های ایرانی برخوردار است، زیرا در غالب غذاهای مصرفی سفره های ایرانی، رب گوجه فرنگی وجود دارد. یک محصول به این مهمی و پر مصرفی، قطعا تاثیرات زیادی در سلامتی بدن دارد. برای داشتن زندگی سالم باید بدانیم چه میخوریم و مواد غذایی مصرفی ما به چه صورت تولید میشوند. به همین منظور قصد داریم در این مقاله شما را با مراحل تولید رب گوجه فرنگی در کارخانه آشنا کنیم. همراه ما باشید.
رب گوجه فرنگی از ابتدا تا انتهای تولید
رب گوجه فرنگی محصولی است که قدمت بسیار زیادی دارد. امروزه این محصول به دو روش خانگی و کارخانه ای تولید میشود. در روش اول یعنی خانگی، حجم محدود است و بیشتر برای مصارف شخصی تولید میشود. مشقت بالا در مراحل تولید و هزینه های زیاد باعث شده است که غالب مردم برای مصارف خود از رب گوجه کارخانه ای استفاده کنند. رب گوجه فرنگی در کارخانه مراحل متعددی را پشت سر میگذارد تا به محصول نهایی برسد. این مراحل به شرح زیر هستند:
مرحله اول: دریافت و آماده سازی گوجه فرنگی
پایهی اصلی رب گوجه فرنگی، گوجه فرنگی است. شاید بتوان این مرحله را مهمترین مرحله در تولید رب گوجه فرنگی در کارخانه دانست. زیرا کیفیت و مرغوبیت این محصول به پایهی آن، یعنی گوجه فرنگی مربوط میشود. در این مرحله، کارخانه ها، گوجه فرنگی ها را به صورت فله ای در حجم های بالا و در سبدهای مختلف دریافت میکنند. ابتدا تیم کنترل کیفیت محصولات خریداری شده را چک میکنند و پس از بررسی استانداردها و تایید تازگی محصول، آنها را به حوضچه منتقل میکنند. حوضچه ها مکان های بزرگی مانند استخر مملو از آب هستند، مهمان های خوشمزه و خوش رنگ کارخانه در این مکان شسته میشوند و به خوبی اضافات آنها گرفته میشود. آب حوضچه در فرایندی تخلیه میشود تا محصولات تمیز شوند. بسیاری از افراد دغدغه شستشوی تمیز در کارخانه ها را دارند. در کارخانه های بزرگ و استاندارد، سیستمی وجود دارد که به وسیله جریان هوا گوجه فرنگی ها را در آب به حرکت در میآورند تا به خوبی شسته شوند.
در مرحله آخر شستشو، گوجه فرنگی ها از زیر دوش های آب عبور میکنند. در همین حین تیم پاکسازی، گوجه های له شده و یا فاسد را از دیگر محصولات جدا میکنند تا محصولی خالص و با کیفیت به مرحله بعدی برسد. نام این مرحله در کارخانه، سورتینگ است. مرحله سورتینگ مانع انتقال قارچ ها، باکتری ها، گرد و خاک، مواد اضافی و گوجه فرنگی های خراب میشود.
مرحله دوم: خرد کردن گوجه فرنگی ها
گوجه فرنگی برای تبدیل شدن به رب باید به خوبی خرد شود. مرحله دوم که کراشر نام دارد، مرحله ای است که محصولات را از دم تیغ میگذراند. گوجه فرنگی ها وارد دستگاه های کراشر میشوند. این دستگاه ها با تیغه های ثابت و متحرک، گوجه فرنگی ها را خرد میکند. مهمان های کارخانه در چند مرحله به خوبی خرد میشوند تا آماده ورود به دستگاه بعدی، یعنی هات بریک شوند. رب گوجه فرنگی در کارخانه طبق یک اصول خاص انجام میشود و بیشتر مراحل به صورت ماشینی صورت میگیرد.
مرحله سوم: حرارت دادن گوجه فرنگی
همانطور که گفتیم، مرحله بعد هات بریک یا همان حرارت دادن است. اصلی ترین مرحله پخت رب گوجه فرنگی در کارخانه مربوط به حرارت دادن است. اهمیت این مرحله در صاف کردن و تشکیل بافت رب گوجه فرنگی مشخص میشود. به هر میزان که حرارت دهی دقیق تر و بهتر باشد، رب گوجه ای خوش بافت و خوش رنگ خواهیم داشت. در این مرحله مبدل های حرارتی، طبق استاندارد دمای مورد نیاز را برای حرارت دادن رب گوجه فرنگی ها آماده میکنند. البته این اتفاق توسط سیستم ها و فناوری های خاصی صورت میگیرد تا حرارت به خوبی به همه قسمت ها و بخش ها برسد و باکتری های موجود در محصول کاملا از بین برود.
مرحله چهارم: صاف کردن رب گوجه فرنگی
یکی دیگر از مراحل رب گوجه فرنگی در کارخانه، عبور دادن محصول به دست آمده از صافی است. گوجه فرنگی میوه ای است که دارای برخی ناخالصی ها مانند تفاله، تخمه و پوست است. در این مرحله چندین گذر صافی وجود دارد تا محصول به خلوص نهایی برسد. این عمل توسط دستگاه های مخصوص با تکنولوژی های منحصر به فرد در سه مرحله درشت، متوسط و ریز انجام میشود. تفاله ها و ناخالصی ها برای مصرف دام و طیور جدا سازی میشوند و محصول نهایی توسط تیم کنترل کیفیت بررسی میشود.
مرحله پنجم و نهایی: طعم دهی و تعیین غلظت
رب گوجه فرنگی در کارخانه بعد از گذر از تمام مراحل در مخزن های مخصوصی برای آب گیری و طعم دهی ذخیره میشود. در این مرحله به اندازه های استاندارد نمک و افزودنی ها مجاز اضافه میشود. سپس توسط دستگاه بچ و کانتینیوس میزان غلظت رب گوجه تعیین و بررسی میشود. استفاده از این دستگاه در مرحله پایانی به این دلیل است که آب موجود در محصول نهایی سنجیده شود تا اثرات منفی که روی رب گوجه فرنگی میگذارد جلوگیری شود. این دستگاه ها توسط تیم کنترل کیفیت استفاده شده و در صورت تایید استانداردهای لازم، برای بسته بندی ارسال میشود.
بسته بندی
رب گوجه فرنگی آماده شده پس از عبور از هفت خان رستم و گذراندن مراحل مختلف، آماده بسته بندی و ارسال به سمت فروشگاه ها است. قبل از بسته بندی، مرحله پاستوریزه کردن محصول نیز وجود دارد که برای اطمینان از حذف میکروب ها، بعد از تعیین غلظت به مقدار لازم حرارت مجدد به محصول وارد میکنند. سپس قوطی های آلومینیومی را به صورت کاملا بهداشتی توسط بخار و هوا استریل کرده و وارد خطوط تولید و بسته بندی میکنند. این قوطی ها توسط دستگاه ها مخصوص از رب گوجه فرنگی پر شده و درب گذاری میشوند. سپس اطلاعات مورد نیاز محصول به صورت برچسب به آنها چسبیده میشود و آماده ارسال نهایی میشوند.
یک بار رب گوجه فرنگی خانگی گرفتم که خیلی شور بود و نمیشد ازش استفاده کرد بعد از اون دیگه از رب خانگی استفاده نکردم و رب کارخانه ای و برند معروف استفاده میکنم ممنون که مراحل تولید رب رو توضیح دادید 🙂