یکی از اصلیترین دغدغههای والدین برقراری رابطه خوب با فرزندان است. ایجاد ارتباطی دوستانه میان والدین و فرزندان میتواند از بروز بسیاری از بحرانهای فردی و اجتماعی در شخص جلوگیری نماید. اما نکته مهم این است که پدر و مادرها دقیقا نمیدانند که چگونه میتوانند این رابطه را با فرزندان خود ایجاد نمایند. به همین دلیل معمولا از روشهایی استفاده میکنند که نه تنها منجر به ارتباط دوستانه آنها نمیشود، بلکه به مرور زمان فرزندشان را از آنها دور میکند. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با موثرترین راهکارها، برای ایجاد رابطه دوستانه با فرزندان به طور کامل آشنا کنیم.
اهمیت وجود رابطه دوستانه با فرزندان
رابطه خوب با فرزندان نقش بسیار موثری در تشکیل شخصیت فردی و اجتماعی آنها دارد. به همین دلیل است که این رابطه برای والدین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار میباشد. از آنجایی که اولین ارتباط کودک با خانوادهاش شکل میگیرد، این رابطه میتواند در آینده او نقش بسیار موثری داشته باشد. بنابراین هر چقدر رابطه فرزندان با پدر و مادر خود دوستانهتر باشد، میتواند او را از آسیبهای اجتماعی بیشتری محافظت نماید.
از طرفی رابطه خوب با فرزندان میتواند بخش مهمی از ویژگیهای شخصیتی آنها را تقویت نماید. مهارتهای استقلال طلبی، کنجکاوی، مثبت اندیشی و توانایی تصمیمگیری از مهمترین ویژگیهایی هستند که ارتباط والدین و فرزندان در تشکیل آنها نقش دارند. از طرفی فرزندانی که با پدر و مادر خود ارتباط دوستانهتر و بهتری دارند معمولا از عزت نفس و اعتماد به نفس بیشتری نیز برخوردار میباشند.
برای داشتن رابطه خوب با فرزندان این نکات را به یاد داشته باشید!
برای ایجاد رابطه خوب با فرزندان سعی کنید با مسائل و دغدغههای آنان درگیر شوید. این کار موجب میشود تا درک بهتری از نیازها و نگرانیهایشان داشته باشید. بنابراین راحتتر میتوانید به آنها کمک کنید تا مشکلات و نیازهایشان را برطرف نمایند. برای ایجاد این رابطه بهتر است به توصیههای زیر توجه نمایید.
- ارتباط خود را با فرزندتان مطابق با سن آن تغییر دهید. نحوه بازی و صحبت کردن با فرزندتان باید به گونهای باشد که مطابق با سن او است. به طور مثال اگر میخواهید با کودکان نوپای خود ارتباط برقرار کنید، با آنها بازیهای فیزیکی مانند ساخت لگو انجام دهید. برای برقراری ارتباط دوستانه با نوجوان خود نیز سعی کنید از بازیهای کامپیوتری استفاده کنید. در جوانی فرزندتان نیز سعی کنید هنگام انجام فعالیتهای مشترک با او صحبت کنید.
- برای برقراری ارتباط دوستانه با فرزندان باید از همان ابتدای کودکی اهمیت و ارزش خانواده را برای او مشخص نمایید. البته خودتان نیز باید به این ارزش احترام بگذارید. به طور مثال تمامی اعضای خانواده باید در کنار یکدیگر شام بخورند.
- زمان مشخصی را به طور انفرادی به هر کدام از فرزندان خود اختصاص دهید. این کار موجب میشود تا تمامی آنها متوجه اهمیت خود برای شما شوند. از طرفی این کار علاوه بر استحکام ارتباط شما موجب تقویت مهارتهای فردی آنها نیز می شود.
- برای ایجاد رابطه خوب با فرزندان خود سعی کنید در تفریحات با آنها همراه شوید. این موضوع تنها به منظور رفتن به فضاهای تفریحی نیست. اجازه دهید فرزندان هیجان و شوخ طبعی شما را در طول بازی و تعریف خاطره احساس کنند.
چند راهکار ساده برای ایجاد رابطه خوب با فرزندان
- صداقت و اعتماد: فراموش نکنید که مهمترین نیاز برای ایجاد رابطه خوب با فرزندان اعتماد و صداقت است. اگر فرزندان احساس کنند به آنها اعتماد ندارید و به حریم خصوصی آنها احترام نمیگذارید، نمیتوانند رابطه خوبی با شما برقرار نمایند. از طرفی به شما اعتماد نخواهند کرد و مشکلاتشان را با شما در میان نمیگذارند.
- گوش دادن: یکی از ضروریترین نیازهای ایجاد رابطه خوب با فرزندان گوش دادن به حرفهای آنان است. در صورتی که جزو والدین پر مشغله هستید، بهتر است بدانید که فرزندتان نیاز دارد با شما صحبت کند و شما با تمرکز کامل به صحبتهایش گوش دهید. بنابراین اگر به دنبال رابطه دوستانه با فرزند خود هستید بهتر است گوش دادن فعال را بیاموزید.
- خط قرمز احترام: از دیگر راهکارهای ایجاد رابطه خوب با فرزندان تعیین خط قرمز احترام است. فراموش نکنید که ارتباط دوستانه به منظور از بین بردن حرمتها نیست. بنابراین اجازه ندهید فرزندتان با عنوان صمیمیت هر طور که میخواهد با شما صحبت کند. این کار موجب میشود تا به مرور زمان احترامها از بین بروند و دیگر نتوانید با او ارتباط درستی داشته باشید. در کنار این موضوع خودتان نیز به حریم شخصی او احترام بگذارید و اجازه دخالت در هر موضوعی را به خود ندهید.
اگر رابطه ای دوستانه با فرزندان خود می خواهید، ارتباط موثر ایجاد کنید!
- برای ایجاد رابطه خوب با فرزندان باید بتوانید هنگام صحبت با آنها آرامش خود را حفظ کنید. در نظر داشته باشید که دستور دادن و صحبت کردن با صدای بلند تنها فرزندتان را از شما دور میکند. بنابراین اگر میخواهید رابطه دوستانه و موثری با فرزندتان داشته باشید، باید بتوانید آرامش خود را هنگام برخورد با او حفظ نمایید.
- برای داشتن رابطه خوب با فرزندان باید برای خانه و زندگی خود قوانین تعیین کنید. البته این قوانین باید مطابق با تغییر سن فرزندان باشند. بنابراین با بزرگتر شدن فرزندان قوانین را تغییر دهید. به طور مثال با افزایش سن آنها مسئولیتپذیری و همکاری بیشتری را در آنها ایجاد نمایید. ساعت حضور در خانه، رفت و آمد با دوستان و … از دیگر مواردی هستند که با افزایش سن فرزندان باید تغییر کنند.
- اگر به دنبال رابطه خوب با فرزندان خود هستید، در تصمیمگیریها از آنها نظرخواهی کنید. این کار اعتماد به نفس آنها را افزایش میدهد. از طرفی موجب میشود تا اعتماد و ارزش بیشتری برای شما و خانواده خود قائل شوند. همچنین به مرور زمان در تصمیمگیریهای خود از شما نیز نظرخواهی میکنند.
این نکته خیلی مهم هست که با فرزندان باید مانند یک دوست بود و همیشه به دغدغه های آنها گوش کرد و راه حل های مناسبی به آنها ارائه داد از طرفی با دوست بودن با فرزندان خود می توان آنها را از خیلی خطرات دور کرد. در این رابطه ها نباید افراط کنیم و باید برای آنها نیز حریم خصوصی را در نظر گرفت تا با اعتماد به خانواده و زندگی خوبی را در هم داشته باشیم