میزان قند برنج کته موضوعی است که اکثر افراد جامعه و به خصوص بیماران دیابتی مایلند درباره ی آن اطلاعاتی داشته باشند. برنج یک ماده ی غذایی پر مصرف در بین ایرانیان است و پیدا کردن جایگزین برای آن بسیار سخت و دشوار می باشد. از این رو کسانی که به هر دلیلی با خوردن قند مشکل دارند باید اطلاعات جامعی درباره ی میزان قند برنج کته و آبکش داشته باشند تا بتوانند این ماده ی غذایی را درست و به اندازه مصرف کنند. در ادامه مقایسه ای بین میزان قند برنج کته و آبکش انجام می دهیم تا متوجه شوید مصرف کدام نوع برنج مناسبتر است، به ویژه برای بیماران دیابتی.
قند برنج کته بیشتر است یا آبکش
شاید شما نیز بارها شنیده باشید که قند برنج کته از آبکش کمتر است و یا برعکس آن گفته می شود که نشاسته ی برنج آبکش از برنج کته کمتر است از این رو سالمتر می باشد. (زیرا تصور می شود آبی که برنج را در آن خیس می کنند نشاسته ی برنج را در خود حل می کند و چون آب برنج دور ریخته می شود پس نشاسته نیز کم میشود)
اما نکته ی جالب اینجاست که هردو گفته غلط می باشد! زیرا درصد قند موجود در دانه های برنج کته و آبکش با هم مساوی می باشد. کربوهیدرات و نشاسته ی آنها نیز از نظر عددی و آماری کاملا یکسان هستند. جالبتر اینکه حتی شاخص گلایسمی برنج کته و آبکش نیز یکسان است. (شاخص گلایسمی درصد تبدیل کربوهیدرات به قند را بیان می کند)
بله واقعیت این است که قند برنج کته و آبکش از نظر آماری و عددی یکسان هستند. هر دو مورد در هر پیمانه حدود ۰.۰۸ گرم قند وجود دارد و ۷۸ درصد دانه های برنج را کربوهیدرات (نشاسته نیز نوعی کربوهیدرات است) تشکیل می دهند. اما عوامل جانبی وجود دارد که سبب می گردد قند برنج کته از برنج آبکش کمتر شود. این عوامل مربوط مواد مغذی دیگری است که در برنج وجود دارد و درصد آنها در کته و آبکش تفاوت دارد. اگر مایلید این عوامل را بشناسید نکات زیر را مطالعه نمایید.
عوامل موثر در کاهش میزان قند برنج کته
- فیبر : همانطور که می دانید کربوهیدرات ها در بدن به قند ساده یا همان گلوکز تبدیل شده و از این طریق منجر به بالا رفتن قند خون بدن می شوند. فیبر یک ماده ی غذایی است که درصد این تبدیل را کاهش می دهد. یعنی هرچه فیبر موجود در یک ماده ی غذایی بیشتر باشد درصد کمتری از کربوهیدرات به قند تبدیل می شود و بدن به مقدار کافی و نه بیشتر قند دریافت می کند. متاسفانه برنج فیبر چندان زیادی ندارد و همین مقدار کم در برنج آبکش در حین آبکشی کمتر نیز می شود در حالی که در برنج کته به خاطر نوع پخت فیبر برنج از بین نمی رود. بنابراین میتوان ادعا کرد برنج کته نسبت به آبکش فیبر بیشتری دارد و درصد کمتری از کربوهیدرات آن به قند تبدیل می شود و لذا قند برنج کته نسبت به آبکش کمتر است.
- خانواده ی ویتامین های B : دسته ی دیگر از مواد موثری که باعث کاهش میزان قند برنج کته می شود ویتامین های B هستند. در واقع خانواده ی ویتامین B به جذب بهتر قند کمک کرده و از انباشت قند در خون جلوگیری می کنند. ویژگی این ویتامین ها آن است که در آب حل می شوند. از این رو هنگامی که برنج را آبکش کرده و آب آن را دور می ریزند بخش عمده ای از ویتامین B برنج از بین میرود. در حالی که در برنج کته چنین نیست. پس میتوان گفت ویتامین B موجود در برنج کته بیشتر و در نتیجه قند برنج کته کمتر است. (به عبارت دیگر قند برنج کته به کمک ویتامین B بهتر جذب بدن می شود.)
- روش پخت : روش پخت نیز در کاهش قند برنج کته موثر است. طبق آنچه که گفته شد قند برنج ناشی از کربوهیدرات آن است و هرچه درصد تبدیل کربوهیدرات به قند کاهش بیابد میزان قند برنج نیز کمتر می شود. بد نیست بدانید که روش پخت نیز میتواند میزان این تبدیل را تحت تاثیر قرار دهد. هرچه مدت زمان پخت برنج طولانی تر باشد نشاسته ی موجود در آن در بدن سریعتر به قند تبدیل می شود و بدن به انسولین بیشتری برای هضم آن نیاز دارد. پخت برنج کته نسبت به آبکش زمان و حرارت کمتری نیاز دارد از این رو کربوهیدرات موجود در برنج کته دیرتر به قند تبدیل می شود و لذا قند برنج کته به نسبت کمتر از برنج آبکش می شود.
قبلا نیز مقاله ای داشتیم در مورد اینکه قند برنج چقدر است که می توانید آن را نیز مطالعه نمایید
نتیجه گیری
از نظر درصد و عدد میزان قند برنج کته و آبکش تفاوتی ندارد اما عواملی همچون فیبر ، ویتامین های B روش پخت موجب می شود که قند برنج کته نسبت به آبکش کمتر باشد از این رو به بیماران دیابتی توصیه می شود که برنج را به صورت کته مصرف کنند تا کمتر در معرض آسیب های ناشی از قند برنج باشند.
من فکر می کردم برنج کته قندش بیشتر باشه 😐
ممنون، مطلب خوبی بود
بسیار عالی و کاربردیست
برنج کته فقط دمپختک!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!